Duke Nuke Forever arvostelu (PS3)

Pelit · Stara.fi

Takavuosien pelisuosikki Duke Nukem saavutti aikoinaan suorastaan kulttistatuksen egoistisen ja äijämäisen päähahmonsa sekä vauhdikkaiden seikkailujen ansiosta. Nyt pelisarja on saanut kovasti odotettua jatkoa, kun Duke Nukem Forever päätyy viimein kauppoihin.

Alunperin Duke Nukemin tuli saada jatkoa jo 90-luvun lopussa, mutta jostain syystä projekti venyi ennätysmäisen pitkäksi ja pelimaailma kehittyi vuosien varrella huimasti. Reilusti yli kymmenen vuoden kehitystyön tuloksena oli Duke Nukem Forever, joka on pettymys alkuperäisen klassikkopelin faneille. Ehkä aika on kullannut muistoja, mutta senkin seikan huomioon ottaen tuore versio on vain varjo entisestään.

Syyllinen pelin mahalaskuun tuntuu olevan pitkässä prosessissa, sillä tekniikan edistyessä peli on jäänyt rypemään vuosikymmenten takaiseen maailmaan. Musiikkimaailmassa alkuperäisen kunnioittaminen on tyylikästä, mutta pelimaailmassa se kertoo lähinnä jumiutumisesta ja kesken jääneestä kehitysprosessista. Tämä näkyy myös pelin grafiikassa, jonka voisi teknisesti sijoittaa jonnekin 2000-luvun alkupuolelle. Myös äänimaailma on jäänyt selvästi kesken, sillä vähintään uusi masterointi olisi ollut tarpeen.

Pelaaminen on sekin kuin aikamatka 90-luvun tasoloikkailuun, sillä peli-iloa tästä räiskinnästä ei saa juuri revittyä irti, ellei sellaiseksi lasketa esimerkiksi vessareissuja. Peli on kuitenkin todella lyhyt, joten aikaa läpipelaamiseenkaan ei kovin paljoa kulu. Ysäriä edustavat myös vastustajien todella surkea keinoäly sekä pitkät latausajat, joiden aikana voi helposti tehdä päätöksen vaihtaa peliä. Duke Nukem Forever olisi ehkä kannattanut jättää tekemättä, niin klassikkopeli olisi säilynyt muistoissa klassikkona.

Pisteer 1/5