Venäläinen avaruusalus putoaa maahan – putoamispaikka ei tiedossa

Ohhoh! · Stara.fi

Venäläisten Marsin valloitus koki taannoin kovan kolauksen, kun kohti punaista planeettaa lähetetty Phobos-Ground -alus jäi jumiin Maan kiertoradalle. Nyt Venäjän avaruushallinto Roscosmos on raportoinut, että alus tulee putoamaan Maahan arviolta tammikuussa.

Maan pinnalle saakka uskotaan päätyvän noin 200 kiloa aluksen jäänteitä, joiden joukossa on myös radioaktiivista materiaalia ja myrkyllistä polttoainetta. Polttoaineen epäillään jäätyneen, minkä johdosta se voi selviytyä Maahan saakka ja aiheuttaa vakavan vaaratilanteen, jos sitä päätyy asutulle alueelle. Venäläisten mukaan polttoaine kuitenkin palaa aluksen saapuessa Maan ilmakehään.

Tutkijoiden arvion mukaan alus tulee putoamaan 6. tammikuuta ja 19. tammikuuta välisenä aikana. Putoamispaikasta ei ole tällä hetkellä mitään tietoa, ja se voidaan laskea edes karkeasti vasta muutama päivä ennen putoamista.

Phobos-Ground lähetettiin kohti Marsia 9. marraskuuta, mutta heti sen jälkeen alkoivat ongelmat. Roscosmos menetti aluksen hallinnan, eikä sitä saatu lähetettyä Maan kiertoradalta kohti Marsia. Sittemmin alukseen menetettiin yhteys kokonaan. Phobos-Ground painaa yli 13 tonnia, josta 11 tonnia on polttoainetta.