Opiskelijoiden prostituutio lisääntymässä?

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Viime vuosina on tullut julki lukemattomia tapauksia, joissa nuoret opiskelijatytöt ovat ajautuneet omasta tahdostaan myymään seksipalveluita kustantaakseen opiskelunsa ja saadakseen leveämmän elämäntyylin.

Nyt Britanniassa on herättänyt keskustelua Student BMJ -sivuston raportti, joka pitää mahdollisena sitä, että lääketieteen opiskelijatkin joutuvat opintomaksujen noustessa turvautumaan kyseenalaisiin selviytymiskeinoihin talousasioissaan. Raportti pohjaa juurensa aiempiin tutkimuksiin, joissa selvitettiin brittiläisten opiskelijoiden suhtautumista seksin myymiseen tienestikeinona.

Vuonna 2010 tehtiin Lontoossa kysely opiskelijoiden seksityöstä. 315:stä kyselyyn osallistuneesta opiskelijasta yli neljäsosa tunsi jonkun, joka oli työskennellyt seksialalla. 10% osallistuneista tunsi jonkun, joka oli toiminut prostituoituna. Opiskelijan rahantarvetta pidettiin yleisimpänä syynä seksityölle. Kyselyn mukaan oppilaiden joukossa sylitanssi ja strippaaminen olivat suosituimpia työtapoja, mutta prostituutio yleisin.

Nyt raportin kirjoittajan, Birminghamin yliopiston lääketieteen opiskelijan Jodi Dixonin, mukaan kasvavat opintomaksut ja siitä seuraava velkaantuminen voivat johtaa pahimmillaan lääketieteen opiskelijankin seksityöhön. Yliopistot eivät usko laajalle levinneeseen oppilaiden prostituutioon.

Dixon huolehtii raportissa myös median vaikutuksesta opiskelijoiden asenteisiin. Hän ehdottaa, että taloudellisessa ahdingossa olevat brittiopiskelijat ovat voineet saada Billie Piperin tähdittämästä Puhelintytön päiväkirjat -sarjasta inspiraatiota prostituutioon. Sarja kuvaa huippuluokan prostituoidun hohdokasta työtä ja glamouria pursuavaa arkea.