14-vuotiaan tytön vartalo kuin 105-vuotiaalla

Ohhoh! Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Maailmalta löytyy miljoonittain ihmisiä, jotka eivät sairautensa tai vammansa vuoksi näytä samalta kuin muut kanssaihmiset. Brittiläinen Hayley Okines on ollut erilainen koko ikänsä. 14-vuotiaalla teinillä on harvinainen sairaus, jonka vuoksi hänen vartalonsa on kuin 105-vuotiaalla.

Hayley sairastaa progeriaa, mutaation aiheuttamaa tautia, jonka ansiosta lapsi vanhenee 6-10 kertaa normaalia nopeammin. Jo viisi vuotiaana potilailla on vanhuuden tunnusmerkkejä, kuten kaljuuntumista tai ryppyjä. Lääkärit eivät uskoneet tytön näkevän 13. syntymäpäiväänsä, mutta hyvien lääkkeiden avulla hänen elämänsä vaikuttaa toiveikkaammalta. Katso kuvat tästä.

– Äidin mukaan olen yksi kahdeksasta miljoonasta, koska tilani on niin harvinainen. Minulla on tulevaisuuden suunnitelmia. Haluan mennä naimisiin kun kasvan aikuiseksi. Sen pitää olla joku erityinen ihminen, joka näkee sairauteni taakse, kertoo Hayley Okines Mail Online -sivustolle.

Hayleyn kaltaisia lapsia tiedetään olevan maailmassa alle 100. Progeriaa sairastavia lapsia on tavattu 32 maassa. Sairauden vuoksi heidän ihonsa on paperisen ohut, luut hauraat ja heidän sisäelimiinsä tulee usein tyypillisiä vanhusten tauteja. Näiden lasten elinennuste on yleensä noin 13 vuotta.