Koulun kannustin ihmetyttää: ”Tee läksyt, niin saat iPodin”

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Koulujen henkilökunta yrittää monesti erilaisin opetustavoin saada oppilaat innostumaan koulunkäynnistä. Nyt Britanniassa on yleistymässä kannustustyyli, joka on varsin kyseenalainen. Oppilaita yritetään nimittäin innostaa läksyjen tekoon lahjuksin.

Sadat brittiläiset yläasteet ovat ottaneet käyttöön järjestelmän, jolla henkilökunta mittaa oppilaiden käytöstä ja aktiivisuutta. Koulut ovat jakaneet oppilaiden käyttöön kortteja, joihin he voivat kerätä onnistumisiaan ylös. Oppilaat voivat vaihtaa keräämänsä pisteet houkutteleviin palkintoihin.

Koulut ovat varanneet vuosibudjetistaan tuhansia puntia palkintojärjestelmään, jonka avulla ne toivovat pääsevänsä eroon oppilaiden laiskuudesta. Lasten palkkiot, jotka vaihtelevat Xbox-peleistä iPod-soittimiin ja elokuvalippuihin, maksetaan lopulta veronmaksajien rahoista. Oppilaat keräävät palkintoja muun muassa oikeanlaisesta pukeutumisesta ja läksyjen suorittamisesta.

500 koulua, eli yksi kuudesosa Britannian kouluista, on nyt lähtenyt mukaan järjestelmään. Oppilaiden palkintokorttien on tarkoitus muistuttaa pankkikortteja, jotta nuoret oppisivat rahankäyttöä ja säästämistä. Kaikki Britannian opetushenkilökunnan jäsenet eivät kuitenkaan ole uuden järjestelmän kannalla.

– Järjestelmä opettaa lapset ajattelemaan, että he saavat kaikesta tekemästään erityispalkinnon. Se vie kiinnostuksen pois itse opiskelusta. Ajatus, jonka mukaan kaikella on hintansa, on lapsille haitallinen pitkällä aikavälillä. Se todistaa, että koulu on epäonnistunut tehtävässään inspiroida lapsia opiskelemaan, kertoo perinteisen koulutuksen puolesta kampanjoiva Chris McGovern Daily Mail -sivustolle.

Vuonna 2007 lanseerattua järjestelmää käyttää tällä hetkellä noin 935.000 oppilasta. Useimmat henkilöt saavat kerättyä vuosittain järjestelmän kautta 400-600 pistettä. Järjestelmän omilla Facebook-sivuilla kuitenkin väitetään, että jotkut oppilaat ovat onnistuneet keräämään systeemin avulla yli 10.000 palkintopistettä vuodessa.