Haastattelussa Saara Aalto

Viihdeuutiset · Stara.fi

Laulajatähti Saara Aalto tuli suomalaisille tutuksi The Voice of Finland -kilpailusta, jonka ennakkosuosikiksi hän nousi nopeasti. Kesän aikana Saara on kiertänyt keikoilla ympäri Suomea. Stara tapasi Saaran Turussa DBTL-tapahtumassa.

– Tosi mielenkiintoinen kesä takana ja toivottavasti kesä vielä jatkuu. On ollut ihanaa päästä kiertämään Suomea. Mä oon tehnyt tosi paljon keikkoja bändin kanssa ja duona ja yksinkin. On ollut ihanaa nähdä pieniäkin paikkoja, kun on ollut festarikeikkoja ja sitten sellaisia pienempiäkin baarikeikkoja. Tosi monipuolista, Saara Aalto totesi.

Omakustanteisen albumin jo aiemmin julkaissut Saara Aalto tuli siis tunnetuksi televisio-ohjelmasta. Neitokainen myöntää sillä olleen suuri merkitys nykyisen tilanteen saavuttamisessa.

– Kyllähän se silleen toisenlaista nostetta tietenkin. Hirveästi oli keikkoja myyty muutenkin, mutta kyllähän se lisäsi sitä ihan hirveästi. Nyt kun ihmiset tulevat keikoille, niin ne tulevat kuuntelemaan tiettyjä biisejä. Se on tosi kiva, että ne toivovat biisejä. Ihmiset tulevat kuuntelemaan ja fanittamaan. The Voice of Finland toi eri ikäisiä ihmisiä siihen telkkarin ääreen, että on niitä perheen pienimpiä ja sitten vanhoja pappojakin.

Saaran mukaan kilpailijoiden tunnelmat ohjelman kuvauksissa ja kulissien takana olivat erittäin hyvät, eikä esimerkiksi selkäänpuukottamista tapahtunut.

– Ei. Ei todellakaan. Siellä oli suurin osa osallistujista sellaisia, jotka olivat tehneet muusikon ammattia jo vuosia. Se ei ollut mikään teinikilpailu. Kaikki olivat aikuisia ja ammattilaisia, ja moni tunsi toisensa jo etukäteen. Se oli tosi mahtava fiilis.

The Voicen kakkossija toi vapauksia

Television kykykilpailuissa voittaja unohtuu lähes poikkeuksetta yhtä nopeasti kuin tuli tunnetuksi. Parhaasta ja suosituimmasta artistista ei haluta leipoa voittajaa, koska hänen levynsä myyvät ilmankin. Voittajat joutuvat lisäksi usein sitoutumaan jopa lähes törkeisiin sopimuksiin, joissa merkittävä osa artistin tuloista katoaa suoraan tuotantoyhtiön taskuihin.

Saara Aalto sijoittui The Voice of Finland -kisassa toiseksi. Neitokainen onkin erittäin tyytyväinen sijoitukseen, sillä nyt hänellä on enemmän vapauksia toteuttaa itseään.

– On. Aivan ehdottomasti. Mä olin tosi iloinen itsestäni ja tästä tuloksesta. Tää antoi vapaat kädet valita mitä tapahtuu ja miten haluan tehdä ja kenen kanssa haluan tehdä yhteistyötä ja kaikkea. Erittäin hyvin kävi, Saara Aalto kertoi Staralle.

Kykykilpailujen lisääntymisen myötä uusia tähtiä tulee viihdealalle kuin liukuhihnalta. Saara Aalto ei kuitenkaan karsasta lainakaan televisiokilpailujen vetovoimaa.

– Nykyaikana on jo vähän valitettavaa se, että on niin paljon tarjontaa ja niin paljon noita kisoja ollut. Nyt on hirveän vaikea saada kisojen ulkopuolella ihmisten kiinnostusta. Tuollaisella kisalla on kuitenkin niin suuri markkina-arvo, että mä en koe niitä mitenkään huonona, jos itse tietää mitä on tekemässä ja itse pystyy seistä sen takana.

– Jossain Idolsissa on tosi paljon nuoria, jotka eivät oikeasti tiedä mitä se homma oikeasti on. Se voi sen takia kaatua, kun joku muu alkaa ohjailla uraa, eikä itse tiedä mitä haluaa. Jos tietää ja on varma, niin sitten se on ihan oikeasti mahtavaa markkinointia. Ei sitä voi kiistää.

Euroviisut yhä unelmana

Saara nähtiin aikoinaan omalla kappaleellaan karsimassa Suomen euroviisuedustajan paikasta. Viisu-unelma ei ole kadonnut minnekään Voice-menestyksen myötä, sillä Aalto aikoo vielä jonain päivänä tavoitella Suomen viisuedustajan haluttua titteliä.

– Kyllä Euroviisut on aina ollut sellainen, että mä oon halunnut sinne. Jos miettii sitä kisana, niin ei niin suurta juttua ole, kun se näkyy ympäri maailmaa ja se massiivinen produktio. Mä oon vähän sellainen mahtipontinen ja Euroviisut olisi sellainen paikka, jossa saisin tehdä sen niin täysillä ja isosti. Siksi se on kyllä unelma.

– Se on kuitenkin kyllä järkevää luoda omaa uraa ensin, sillä jos ponnahtaa tunnetuksi Euroviisujen kautta, niin se on aika leimaavaa. Mä toivon, että sit jonkun tietyn vuoden päästä vois käydä sielläkin, kun on muuten jo vakaa juttu.

Saaran tultua televisiosta tutuksi tähdeksi, ryhtyi kotimainen keltainen lehdistö penkomaan tuoreen julkkiksen yksityiselämää, ja pian ihmissuhteita reviteltiin lööpeissä saakka. Aalto kuitenkin ymmärtää kohujulkisuuden olevan osa viihdebisnestä.

– Tuollaiset kisat ovat valitettavasti sellaisia, että lehdistö haluaa hirveän tarkkaan niitä kilpailijoista keksiä kaikenlaista mahdollista mitä vaan voi, että ne voisivat saada julkisuutta. Se on ihanaa, että nyt on tällainen kesä, että on ollut aika rauhallista myös lehdistön rintamalla, niin oon saanut olla ihan rauhassa. Tuota ei voi välttää, se kuuluu tähän ammattiin, mutta minä keskityn tähän musiikin tekemiseen.

”Söpöjä tyttöjä värikkäissä vaatteissa”

Japanilainen musiikki ja kulttuuri ovat nousseet viime vuosina suosituksi nuorten naisten keskuudessa myös Suomessa. Saara Aalto on fanittanut sitä jo kymmenen vuoden ajan ja jopa laulanutkin japaniksi.

– Mä oon tykännyt japanilaisesta musasta kymmenen vuotta. Japanipopista se on lähtöisin ja sieltä se vähän levisi muuhunkin. Alkoi kiinnosta japanilainen kulttuuri ja se kieli. Se on musta niin söpö kieli. Niillä on ihania esiintymisasuja ja koko se staili, josta mä tykkään hirveästi. Suomessa ei ole tehty hirveästi sellaista, että ollaan söpöjä tyttöjä värikkäissä vaatteissa. Se ei ole Suomi-kulttuuria, mutta mä olen kiinnostunut siitä.

Saaran ensimmäinen single ja ensimmäisen levyn nimibiisi Blessed with Love on viime aikoina saanut aikaan myös jotain ulkomusiikillista, sillä parhaillaan kappaleen nimen ympärille kootaan varsinaista brändiä.

– Blessed with Love on se biisi, jolla mä olin silloin Euroviisuissa mukana. Se on ihan oma sävellys ja se oli lisäksi mun ekan levyn nimi. Blessed with Love -levy ilmestyi viime keväänä. Se on niin pitkään pyörinyt tässä, että mä ajattelin että siitä tulisi ihana brändi ja tuotemerkki. Koruja ja vaatteita. Siinä on sellainen ihana rakkaudella siunattu sanoma. On ihanaa, että meillä aukeaa nyt elokuussa Blessed with Love -verkkokauppa. Tuotteet toimivat samalla mun fanituotteina.

”Pääsin Disney-leffaan laulamaan”

Kappaleessa on todettu olevan hieman Disney-vaikutteita, ja Saara on asiasta samaa mieltä. Pian häntä kuullaan myös aivan oikeassa Disney-elokuvassa.

– Ei se ollut tietoinen valinta, mutta se musta vaan tulee. Mä oon aina kuunnellut Disney-musiikkia ja katsonut leffoja. En mä ollut sitä millään tavalla etukäteen miettinyt, mutta se oli musta ihanaa, kun ihmiset tulevat sanomaan, että ”Ihanaa kun tää on niin Disney”.

– On aika vähän artisteja, jotka tekevät Disney-musiikkia. Elokuussa tulee uusi Disney-elokuva Urhea, jossa mä sit laulan pari biisiä. Mä oon siitä aivan onnessani, että pääsin Disney-leffaan laulamaan.

Musiikkimaku on aina henkilökohtaista, eikä Saarankaan musiikki ole mielyttänyt kaikkia kuulijoita. Kappaleiden musikaalisuus on saanut jonkin verran kritiikkiä, mutta se ei nuorta tähteä juuri haittaa.

– Ihmiset tykkää eri asioista. Mä oon aina kokenut, että se on mun vahvuus. Mä kutsun mun musiikkia epic love -musiikiksi. Se on sellaista eeppistä, isoa ja elokuvamaista. Mun mielestä se ei ole ollenkaan huono asia. Mä tykkään tehdä mahtipontista ja isoa soundia. Musikaalimaisuus voi olla joissain biiseissä totta, kun mä tykkään tehdä vahvoja tarinoita ja aika tunteellisia. Silloin kun mä teen biisejä, niin niistä tulee mitä tulee. Kyllä oikeat ihmiset löytävät sen musan.

”Jos siitä tulis vaikka uusi Angry Birds”

Suomen kesässä Saara Aalto on päässyt esiintymään monilla eri kokoisilla esiintymislavoilla, mutta unelmakeikkaa ei tulla Suomessa näkemään. Sellainen löytyisi nimittäin hieman kauempaa.

– Mä katoin olympialaisten avajaisia ja mulle tuli kyllä sellainen tunne, että vitsi kun pääsisin tällaiseen show’hun. Olisi joku järjetön areena, jossa pääsisin laulamaan suorassa televisiolähetyksessä koko maailmalle. Se olis ehkä sellainen unelmallisin keikka, Saara kertoi Staralle.

Ykköstavoitteena Saaralla on saada joskus myös kansainvälistä menestystä. Sen eteen tehdään töitä jo nyt.

– Koko ajan. Se on vaan… Jos vaan oikea ihminen tulee jostain, mutta sitä oikeaa ihmistä odotellessa. Syksyllä oon lähdössä Aasian päin keikalle. Jos joku bongaa ja on silleen, että niinpä… Englannin kielellä haluan tehdä just sen takia, että minkään maan rajat ei ole vastassa. Ei se voi mennä pieleen, Saara totesi itsevarmasti.

Tämän hetken tavoitteet ovat samansuuntaiset.

– Maailmanvalloituksessa on tavoitetta kerrakseen. Se työllistää aika hyvin. Se, että pystyisin tällä omalla jutulla menemään tasaisesti ylöspäin ja kasvattamaan kuulijakuntaa, tekemään parempia biisejä ja kasvattamaan mun Blessed with Love -brändiä. Jos siitä tulis vaikka uusi Angry Birds. On paljon ihania suunnitelmia, mutta yritän myös pysytellä onnellisena, ettei tule mitään burnoutia. Pitää miettiä mikä elämässä on tärkeintä ja sen mukaan tehdä musiikkia.

”Joka päivä täytyy tsempata itseään”

Televisionäkyvyydestä ja kansansuosiosta huolimatta menestyminen Suomessa ei ole koskaan itsestäänselvyys. Nuoren tähden täytyykin valaa itseluottamusta itseensä päivittäin.

– Tämä on kyllä sellainen ala, että oikeasti joka päivä täytyy tsempata itseään. Mä oon kyllä itseeni aina uskonut, mutta tämä ala on niin kiinni siitä mitä tapahtuu. Miten saa kaikki ihmiset kuulemaan itsestään vaikka mä oon tehnyt kaksi levyä omalla levy-yhtiöllä ja mä oon tosi tyytyväinen niihin levyihin, kun niistä tuli just sellaisia kun mä halusin.

– Jos kuitenkaan itsellä ei ole pistää niin paljon rahaa markkinointiin, niin miten mä saan tän levyn ihmisille kuultavaksi? Ne on niitä haasteita, joista välillä tulee sellainen, että miten mä saan tän vietyä tarpeeksi isoksi ja miten mä pääsen sinne maailmalle? Se maailma on niin iso.

Saaran esikoislevy Blessed with Love julkaistiin toukokuussa 2011, minkä jälkeen ilmestyi myös joululevy. Seuraava oma albumi on parhaillaan työn alla, mutta esimerkiksi levy-yhtiö on vielä hakusessa.

– Uutta levyä sävelletään. Mä oon säveltänyt uusia biisejä, mutta vielä on vähän neuvottelut kesken siitä, että mikä on levy-yhtiönä. Sitten kun saadaan ne sopimukset neuvoteltua niin sitten katellaan, että milloin se levy tulee. Sen pitää olla laadukas ja tosin hyvin tehty levy, enkä halua siksi kiirehtiä. Mulla on onneksi toi Blessed with Love -levy, joka on vielä monella kuulematta ja ostamatta.

Kim RusiDBTL