Kiinalaiset kopiovat härskisti Frendit-hittisarjan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kymmenen tuotantokautta jatkunut Frendit oli yksi kaikkien aikojen suositummista sitcom-sarjoista. Siksi ei olekaan yllättävää, että se sai liudan jäljittelijöitä. Nyt tuore kiinalainen sitcom-sarja on vienyt matkimisen astetta pidemmälle.

Kiinalainen iPartment kertoo parikymppisistä nuorista jotka asuvat Shanghaissa suurkaupungin sykkeessä. Kuulostaa tutulta, mutta yhtäläisyydet eivät lopu vielä tähän. Yksi hahmoista on esimerkiksi luennoitsija yliopistolla aivan kuten Frendit-sarjan David Schwimmerin esittämä Ross.

iPartment onkin herättänyt närää kiinalaisten televisionkatsojien keskuudessa. Heidän mukaansa monet sarjan repliikeistä ja kohtauksista on suoraan matkittu Frendit-sarjasta sekä muista amerikkalaisista hittikomedioista, kuten sarjoista Ensisilmäyksellä ja Rillit huurussa. Kiinalaissarjan tekijät ovat myöntäneet ottavansa ideoita muualta, mutta kieltävät varastaneensa amerikkalaisista sitcom-sarjoista.

– Me emme matkineen amerikkalaisia. Komedioissa on aina stereotyyppisiä hahmoja kuten komea mies, kaunis nainen, pihi mies ja niin edespäin. Meidän tuotoksemme ei ole plagiaatio vaan kunnianosoitus amerikkalaiselle komedialle, iPartment-sarjan tiedottaja puolustelee.