Nelivuotias yritti leikata peniksensä irti: ”Synnyin väärään sukupuoleen”

Ohhoh! · Tim Isokivi

Yhdeksänvuotiaan yhdysvaltalaisen Danann Tylerin tarina on herättänyt mediassa keskustelua transsukupuolisista ihmisistä sekä erityisesti lapsista, joille on diagnosoitu sukupuoli-identiteettihäiriö.

Danann Tyler kertoi vanhemmilleen Sarahille ja Billille jo pienenä haluavansa pukeutua mekkoihin ja kasvattaa tukkansa pitkäksi. RadarOnline.com -verkkosivun mukaan Sarah tajusi tilanteen vakavuuden vasta kun neljävuotias lapsi yritti leikata peniksensä irti saksilla.

Danannin epäiltiin kärsivän ADHD:sta ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, jotka eivät kuitenkaan selittäneet lapsen käytöstä. Danannin koulunkäynti kärsi, ja hän käyttäytyi itsetuhoisesti Sarahin kieltäessä lapseltaan mekon käytön. Lopulta lapsi vietiin psykiatrille, joka kokeiden ja terapian jälkeen totesi lapsella olleen syntymästään lähtien sukupuoli-identiteettihäiriö. Ongelma korjaantuisi jos vanhemmat antaisivat Danannin elää tyttönä.

– Tohtori vakuutti meille, ettei Danannissa ollut mitään psykologista vikaa, mutta olimme järkyttyneitä. Lopulta kuitenkin ymmärsimme, ettemme ole ainoa perhe joka kokee tällaista. Olin surullinen poikamme menettämisestä, mutta tiesin Danannin olevan onnellinen tyttönä, Sarah kertoo.

Perheen lapsen vointi parani lopulta merkittävästi, kun hänen annettiin elää tyttönä. Danann saa halutessaan aloittaa oikean sukupuolenvaihto-operaation 15-vuotiaana. Sarah uskoo lapsensa tietävän tuossa iässä varmasti, mitä hän haluaa.

– Danann on aivan eri lapsi kun hän saa elää tyttönä, ja tiedämme tehneemme oikean ratkaisun. Hän on iloinen, ulospäin suuntautunut ja pärjää hyvin koulussa. Ihmiset saattavat kritisoida meitä, mutta en olisi voinut pakottaa Danannia elämään poikana, Sarah puolustelee.