Viidennes nuorista mieluummin ilman ruokaa kuin puhelintaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Matkapuhelimia alkaa löytyä pikkuhiljaa jo lähes jokaisen länsimaalaisen nuoren ja lapsenkin taskusta. Nyt Daily Mail -lehti paljastaa, että brittiläisen tutkimuksen mukaan kännykät ovat saarivaltion nuorille lähes elintärkeää omaisuutta – ainakin, mikäli heiltä itseltään kysytään.

O2-matkapuhelinyhtiön tutkimukseen osallistui yli 2.000 iältään 18-24 -vuotiasta nuorta. Tutkimuksessa selvisi, että peräti 21 prosenttia heistä olisi mielummin ilman ruokaa kuin kännyköitään.

19 prosenttia vastanneista väitti, että olisivat mielummin päivän ilman vettä kuin puhelintaan, kun taas 11 prosenttia olisi valmis luopumaan televisiosta kännykän vuoksi. Tutkimuksen mukaan myös yksi kymmenestä heräilee keskellä yötä tarkastaakseen puhelintaan uusien viestien tai soittojen varalta.

– Ihmiset ovat sosiaalinen laji, minkä vuoksi matkapuhelimista on tullut pakollinen osa ihmisten arkea. Kuten tutkimus paljastaa, riippuvuus kännykkään on voimakasta etenkin nuorison piirissä, psykologi Linda Papadopoulos kommentoi tutkimusta.

– Kasvaville nuorille on tärkeää ”kuulua joukkoon”, mutta vaaralliseksi se menee siinä vaiheessa kännykän käyttö häiritsee perustarpeita, kuten unen saantia ja kommunikointia kasvotusten.