Tutkimus paljasti: Pikkulapset lainaavat rahaa vanhemmilleen

Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Lapset ja nuoret saavat taskurahaa esimerkiksi syntymäpäivälahjaksi tai kotitöistä. Säästäväiset teinit laittavat rahaa sivuun pahan päivän varalle. Nyt Britanniassa tehty tutkimus osoittaa, että jo alle kymmenvuotiaat ovat huolissaan perheensä raha-asioista.

Halifax-säästöyhtiön tekemään tutkimukseen osallistui 1.132 lasta, joiden ikähaarukka oli 8 – 15 vuotta. Heistä 58 prosenttia kertoi olevansa huolissaan perheensä ja vanhempiensa talousasioista. 31 prosenttia tutkimukseen osallistuneista lapsista olikin lainannut rahojaan talousongelmista kärsiville henkilöille.

Lainaa antaneista lapsista 29 prosenttia oli lainannut rahaa isälleen tai äidilleen. Kolme prosenttia vastanneista oli puolestaan antanut rahaa ystävälleen. Tutkimus selvitti, että Lontoossa asuvista lapsista 64 prosenttia on huolissaan rahasta. Yorkshiressä ja Humbersidessa asuvista lapsista 49 prosenttia seuraa tarkasti rahankäyttöään.

57 prosenttia kahdeksanvuotiaista lapsista kertoivat tutkimuksessa, etteivät he vaivaa mieltään perheen raha-asioilla. 11-vuotiaista 47 prosenttia eivät olleet huolissaan talousasioista. Säästöyhtiön johtajan Richard Fearonin mukaan on huolestuttavaa, että lapset ovat huolissaan perheen rahaongelmista.

– Tutkimus osoittaa, että lapset ovat tietoisia läheistensä taloudellisesta tilanteesta. Vanhempien tulee näyttää lapsilleen mallia esimerkiksi säästämällä, RIchard Fearon kertoi The Daily Mail -lehdelle.