15 miljoonaa vuotta eristyksissä olleesta järvestä löytyi elämää

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman eläinlajeista on vielä löytymättä mahdollisesti jopa miljoonia lajeja, mutta nyt tiedetään mistä ennestään tuntemattomia lajeja voi löytyä lisää jopa tuhansia. Kyseessä on Etelämantereella syvällä jään sisällä sijaitseva Vostok-järvi, joka on ollut eristyksissä 15 miljoonan vuoden ajan.

Etelämantereen suurin jäänalainen järvi sijaitsee lähes neljä kilometriä paksun jäämassan alla. Tiedemiesten mukaan järvi on syntynyt arviolta 60 miljoonaa vuotta sitten, ja 35 miljoonaa vuotta sitten sen rannoilla kasvoi puita.

15 miljoonaa vuotta sitten jää kuitenkin peitti järven, joka ei ole sittemmin aurinkoa nähnyt. Nyt ohiolaisen Bowling Green -yliopiston tutkijat odottavat innokkaasti mitä Vostok-järvestä löytyy, sillä joidenkin arvioiden mukaan siellä voi olla jopa kaloja, Plos One Journal -lehti kertoo.

Aiemmin tutkijat ovat epäilleet, että järvi olisi rankkojen olosuhteiden takia kokonaan vailla elämää. Nyt ensimmäiset näytteet ovat kuitenkin osoittaneet, että järvessä onkin elämää, sillä järveen on tullut maan sisältä sekä lämpöä että ravinteita. Suurin osa elämästä lienee bakteereja ja mikrobeja.