Suomi maailman onnellisimpien maiden joukossa

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maamme epäkohdista jatkuvasti valittavat voivat hetkeksi pysähtyä ja miettiä, ovatko asiat muualla paremmin? Yhteiskuntamme tarjoaa ilmaista terveydenhuoltoa ja takeen edes jonkinlaisesta toimeentulemisesta. Tämä ei ole itsestäänselvyys monessakaan maassa.

Yhdistyneet kansakunnat, eli YK, on jälleen arvioinut maailman onnellisimmat maat. Suomi kuuluu voittoryhmään, eli Pohjois-Eurooppaan. Skandinaviaa pidetään YK:n kestävän kehityksen työryhmän tekemän vuoden 2013 onnellisuusraportin mukaan maailman parhaiten voivana alueena.

Ensimmäisenä on useassakin eri mittarissa aiemmin pärjännyt Tanska, jonka yhteiskuntajärjestelmä antaa ihmisille vapautta, mutta samalla vaatii kansan panostusta yhteiseen hyvinvointiin. Toisena listalla on Norja ja kolmantena Sveitsi heti perässään Alankomaat, Ruotsi ja Kanada. Suomi on listan seitsemäs jättäen taakseen muun muassa 10. olevan Australian ja 17. sijalla keikkuvan Yhdysvallat.

Kartoituksessa arvioitiin 156 maan onnellisuudentilaa taloudellisesta, psykologisesta ja kehityksen näkökulmasta. Raportissa arvioitiin maiden tunnuslukuja ja painotettiin sitä, että onnellisuus ei aina ole riippuvainen pelkästään henkisestä hyvinvoinnista. Ihmiset pitävät hyvinvoinnin etuinaan myös mahdollisuutta osallistua päätöksiin.

Onnellisuuden syiksi ihmiset olivat vastanneet bruttokansantuotteen tason, terveen eliniän odotteen, korruptiovapauden ja valtion anteliaisuuden. Myös Pohjoismaille tyypilliset korkeat palkkatulot ovat yksi syy ihmisten onnellisuuteen.