Merten mystinen jättiläinen ajautui kuolleena rannalle – 16 ihmistä tarvittiin nostamiseen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ihminen ei ole vielä löytänyt läheskään kaikkia maan pinnalla eläviä olentoja, mutta veden alla tilanne on aivan erilainen. Merten syvyyksissä elää vielä mittaamaton määrä lajeja, joista ihmisillä ei ole vielä mitään tietoa. Eräs niistä on hyvin harvinainen airokala, joka elää noin kilometrin syvyydessä.

Kuva: Louisianan yliopisto
Kuva: Louisianan yliopisto

Huippuharvinainen merten jättiläinen, airokala, saatiin kuvattua omassa elinympäristössään noin kilometrin syvyydessä ensimmäisen kerran vasta vuonna 2009. Kyseessä on jopa kymmenmetriseksi ja 300-kiloiseksi kasvava kala, jonka Louisianan yliopiston tutkijat kuvasivat. Ensimmäisen havainnon jätistä teki norjalainen Peter Ascanius vuonna 1772.

Tähän mennessä Airokaloja on nähty vain rantaan ajautuneena, kuten tapahtui esimerkiksi Kalifornian rannikolla vuonna 1996 ja Japanissa vuonna 2002. Eilen tehtiin kuitenkin ensimmäinen havainto vuosiin, kun valtava airokala ajautui kuolleena rantaan Kaliforniassa liepeillä. Katso kuva tästä.