Elokuva-arvostelussa The World’s End: ”Vuoden parhaita komedioita!”

Elokuvat · Tim Isokivi

Zombie-epidemian leviämisestä tavallisten lontoolaisten näkökulmasta kertonut kauhukomedia Shaun of the Dead nosti ohjaaja Edgar Wrightin pääosanesittäjä Simon Peggin maailmanmaineeseen. Tekijätiimi palasi vuonna 2007 toimintakomedia Hot Fuzzin kera, joka puolestaan parodioi rakkaudella amerikkalaisia poliisielokuvia. Nyt vuorossa on komediaa ja science fictionia yhdistävä The World’s End.

Gary King (Simon Pegg) elää menneisyydessä. Hän ei suostu aikuistumaan ja muistelee nuoruutensa eeppistä baarikierrosta, jota ei kuitenkaan kavereineen koskaan onnistunut saattamaan loppuun asti. Gary saa houkuteltua vanhat ystävänsä Andyn (Nick Frost), Stevenin (Paddy Considine), Oliverin (Martin Freeman) ja Peterin (Eddie Marsan) tulehtuneista väleistä huolimatta takaisin porukan kotikaupunkiin Newton Haveniin. Vanhojen kaverusten tarkoituksena on käydä kierros uudelleen ja saavuttaa myös viimeinen etappi, The World’s End -pubi. Miehet saavat kuitenkin huomata, ettei kotikaupunki ole ennallaan. Heitä uhkaa tuntematon voima, ja vaakalaudalla saattaa olla jopa koko maapallon tulevaisuus.

Niin kutsutun ”kolme Cornetto-makua -trilogian” edellisten itsenäisten osien ystävät voivat huokaista helpotuksesta, sillä The World’s End ei petä odotuksia. Elokuva tarjoilee jälleen liudan rakastettavia luuserihahmoja, ronskiakin huumoria, populaarikulttuuriviittauksia ja näyttäviä toimintakohtauksia koko rahan edestä. Mukaan mahtuu sanomaa nykymaailman tasapäistävästä kaupallisesta kulttuurista kuin myös todellisen ystävyyden tärkeydestä ja vanhojen kavereiden rinnalla pysyttelemisestä.

Simon Pegg on loistava roolissaan rasittavana mutta pohjimmiltaan traagisena Garyna – hahmona, jonka varmasti jokainen tuntee omasta lähipiiristään. Aikaisemmin humorististen apureiden rooleistaan tuttu Nick Frost nähdään sen sijaan World’s Endissä tavanomaista vakavammassa roolissa. Mukana on myös jälleen kerran iso liuta brittiläisistä elokuvista ja sarjoista tuttuja kasvoja. Nähdäänpä jopa Bond-tähti Pierce Brosnan mainiossa roolissa päähenkilöiden vanhana opettajana.

The World’s End oli vähällä jäädä ilman elokuvateatterilevitystä Suomessa, kunnes internet-kampanja vakuutti levittäjän sen suosiosta. Hyvä niin, sillä The World’s End lukeutuu ehdottomasti vuoden parhaisiin komedioihin. Se herättää katsojassa varmasti tunteita, ajatuksia ja mikä tärkeintä, naurua.

Lajityyppi: Komedia, toiminta, sci-fi

Ohjaaja: Edgar Wright

Pääosissa: Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman, Paddy Considine, Eddie Marsan, Rosamund Pike

Ensi-ilta: 8.11.2013

Kesto: 1h 49 min

Ikäraja: 12

Pisteet: 5/5