Henkilökohtainen terapeutti kännykkään – sovellus tutkii käyttäjää koko ajan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Cambridgen yliopiston tietoteknisessä laboratoriossa on kehitetty älypuhelimiin ladattava sovellus, joka kerää tietoja puhelimen käyttäjän vallitsevista mielialoista ja stressiasteesta. Ilmainen The Emotion Sense -sovellus pyrkii hyödyntämään kaiken puhelimessa saatavilla olevan tiedon.

Kuva: Emotionsense.org
Kuva: Emotionsense.org

Sovellus muun muassa analysoi ihmisen liikkumista, ympäristön ärsykkeitä ja ääniä sekä sitä kenen kanssa ja miten puhelimen omistaja kommunikoi. Sovellus käsittelee puhelut ja kirjotetut pikaviestit, ja tekee niiden pohjalta analyysin puhelimen käyttäjän tunnetilasta. Sovellus hyödyntää monipuolisesti myös puhelimen GPS-paikanninta, liikkumista mittaavia antureita ja mikrofonia.

Projektin parissa työskentelevä tohtori Neal Lathia kertoo Daily Mailille, että älypuhelimet keräävät joka tapauksessa käyttäjiensä tietoja koko ajan, joten miksi niitä ei hyödynnettäisi lääketieteellisissä ja psykologisissa käyttötarkoituksissa. Älypuhelimet on varustettu useilla sensoreilla ja niiden avulla pystyy helposti mittaamaan kuinka aktiivinen tai sosiaalinen ihminen on.

Pidemmällä tähtäimellä kerättyä tietoa voisi Lathian mukaan käyttää myös terapeuttisessa tarkoituksessa. Sovelluksen kehittäjät toivovat, että sen avulla ihminen pystyisi paremmin hallitsemaan selvitymistään esimerkiksi stressaavissa tilanteissa, jotka selkeästi ovat aiemminkin aiheuttaneet piikin henkilön tunnetilaan. Tulevaisuudessa puhelimien arvellaan mittaavan käyttäjiensä terveydentilaa ja hyvinvointia yhä enemmän.

Sovellus kyselee käyttäjältään muutamia kysymyksiä pitkin päivää, kuten sitä, millä tuulella käyttäjä on. Kun puhelin on kerännyt tarvittavat tiedot, tekee sovellus päivän päätteeksi vielä yhden pienen kyselyn ennen lopullista tunneanalyysia. Keksintö on oiva etenkin niille, ketkä tapaavat terapeuttiaan vaikkapa vain kerran viikossa. Puhelin kulkee jatkuvasti mukana.