Tämä saa ihmiset uskomaan yliluonnolliseen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Erilaiset maisemat ja luonnonkauniit asiat sykähdyttävät usein katsojaansa, kun revontulet raikuvat taivaalla, aurinko laskeutuu vuorijonon taakse tai edessä avautuu poikkeuksellisen vaikuttava merimaisema. Tällaiset näyt vaikuttavat myös mielen arvostelukykyyn ja avoimuuteen.

Upeat maisemat ja luonnonihmeet vaikuttavat ihmisen jumalkäsitykseen ja siihen, miten hän suhtautuu yliluonnollisiin asioihin. Yhdysvaltalaisessa Claremont McKenna Collegessa toteuttiin psykologinen tutkimus, jonka mukaan ihminen uskoo enemmän Jumalaan näyttävien maisemien äärellä. Tätä tukee myös se seikka, jossa useat uskonnolliseen historiaan liittyvät käännekohdat ovat tapahtuneet esimerkiksi suurien vuorien läheisyydessä.

Luonnon mahtava voima ja ympäristö hengästyttää ihmisen ja antaa tunnetta siitä, että hän on osa suurempaa maailmankaikkeutta. Asiaa testattiin myös Etelä-Kalifornian yliopistossa, jossa vapaaehtoisille esitettiin upeita BBC:n luontodokumentteja maailman näyttävimmistä paikoista. Toiselle ryhmälle näytettiin tavallisia uutisia.

Televisio-ohjelmien jälkeen osallistujilta kysyttiin heidän suhtautumistaan yliluonnollisiin ja uskonnollisiin asioihin. Luontovideoita katselleet uskoivat enemmän yliluonnollisiin asioihin. Samassa tutkimuksessa myös ilmeni, että luontovideoita katselleet henkilöt tunsivat itsensä epävarmemmiksi ja siksi myös todennäköisesti uskoivat herkemmin turvaa antavaan Jumalaan, tutkijat selittivät Daily Mailille.