Paranna elämänlaatuasi – luovu turhista ihmissuhteista

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Ihmissuhteiden kentällä kaikki riippuu käytännössä eräästä totuudesta. Mihin annat ajatuksiasi ja aikaasi, se kasvaa. Kiireisen elämäntyylin vuoksi moni saattaa huomata, että suhteita täytyy priorisoida, koska kaikkien kanssa ei ehdi saman viikon aikana kahville. Mikä ratkaisee valinnan?

Monen elämän ympärille on kertynyt valtaisa joukko erilaisia ihmisiä, joista kaikki eivät ole välttämättä hyväksi. On selkeästi positiivisia ja negatiivisia ihmisiä, joiden suhteen osaa suunnilleen toimia järkevästi. Ihminen tietenkin viettää parhaita hetkiä sydämellisten ja henkevien ystävien kanssa sekä välttelee selkäänpuukottavia egoisteja.

Mutta ihmisjoukossa on myös niin sanottu harmaa saareke, jonka sisällä olevat tyypit eivät ole ehdottomia kyllä tai ei -vastauksia. Heidät on lokeroitu ehkä-boksiin. Tällaisten ihmisten kanssa soittelee silloin tällöin puhelimessa ja vaihtaa kuulumisia kadulla tai kahvilassa. He eivät kuitenkaan ole välttämättä läheisiä, eikä heille tule jakaneeksi syvällistä tietoa itsestä.

Joillekin ison kaveriporukan ylläpitäminen on kuin valuutan arvon nostamista – mutta mitä hyötyä 854 Facebook-ystävästä loppujen lopuksi on? Ihmisen tulisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, mikä loppujen lopuksi on arvokasta. Nykyään eräs tärkeimmistä valuutoista on aika, ja olennaista on tunnustaa oman aikansa arvo. Sitä ei kannata tuhlata turhiin asioihin tai ihmisiin.

Jos tietyt ihmissuhteet vaivaavat mieltä epämääräisesti, niiden plussat ja miinukset voi laskea itselleen kokoon, jolloin näkee niistä saadun todellisen hyödyn. Jokainen määrittelee itse itselleen, mitä asioita hakee suhteissaan. Harmaan alueen karsiminen ja puhdistaminen voi olla hyvä keino tehdä itselleen selvemmäksi sitä, millaista energiaa haluaa elämäänsä kutsua.

Erään lausuman mukaan hyvän vastakohta ei ole paha, vaan yhdentekevä. Tällöin on parempi luopua yhdentekevistä ihmisistä ja tuttavuuksista ja keskittyä täysillä niihin läheisiin, joiden seura kohottaa ja nostaa omaa mielialaa. Tällaiset voimaannuttavat ihmissuhteet saavat ihmisen laittamaan tavoitteensa korkeammalle ja kannustavat maaliin asti.