Siivousmopeissa piilottelee valtava määrä elämää – ei herkimmille

Viihdeuutiset · Stara.fi

Siivotessa on tarkoitus saada puhdasta jälkeä, mutta harva tietää, että siivousvälineet tiskirätistä moppiin ovat usein kaikkea muuta kuin puhtaita. Moppi voi kaiken lisäksi olla bakteeripesä, joka pahimmassa tapauksessa levittää sairauksia.

Viledan teettämässä tutkimuksessa analysoiduista mopeista löytyi suolistoperäisiä bakteereja, hometta ja hiivaa. Viledan järjestämän Suomen surkein moppi -kuvakilpailun sato kertoo myös karua totuutta siitä, kuinka likaisilla mopeilla suomalaisia koteja siivotaan. Tutkimuksessa analysoitiin neljää moppia, joita oli käytetty neljässä eri taloudessa neljän viikon ajan. Tulokset paljastivat, että mopeissa oli 95 – 279 miljoonaa mikro-organismia. Mopeista löydetyt mikro-organismit olivat pääasiassa suolistobakteereja, homesieniä ja hiivasieniä.

– Mopit voivat olla todella likaisia. Mikro-organismit eivät sinällään voi aiheuttaa sairauksia, mutta jotkut niistä voivat pitkällä tähtäimellä aiheuttaa allergioita. Jos epätoivotut mikro-organismit pääsevät kotiin, leviävät ne helposti mopin mukana, jos sitä ei puhdisteta kunnolla, kertoo professori Marie-Louise Danielsson-Tham, joka toteutti tutkimuksen Viledan toimeksiannosta. Hän toimii elintarvikehygienian professorina Örebron Yliopistossa Ruotsissa.

– Tiedämme jo, että matkapuhelimet sekä erilaiset kahvat ja näppäimistöt ovat usein täynnä bakteereja ja viruksia. Tästä ongelmasta puhutaan monesti varsinkin flunssa- ja influenssakaudella. Oksennustaudin yhteydessä moppi on erityisen tehokas viruksenlevittäjä, jos sillä siivotaan oksennuksia tai ulosteita eikä sitä pestä kunnolla, jatkaa Marie-Louise Danielsson-Tham.