Haastattelussa Konsta Hietanen – Tenavatähti 20 vuoden takaa

Haastattelut · Terhi Piiroinen

Vuonna 1994 Tenavatähti-kilpailun voittanut Konsta Hietanen napauttaa Staran haastattelun aluksi, että aikoo kertoa ihmisille musiikkimaailman saloja vasta vuoden päästä. Ensin hänen täytyy selvittää ne itse.

”Hyvä itsetunto piti päänupin kunnossa”

Konsta Hietanen voitti pikkupoikana Seppo Hovin luotsaaman Tenavatähti-kilpailun legendaarisella Sammy Babitzinin Daa-da daa-da -kappaleella. Voittokulku jatkui suomalaisten viihdeohjelmien kautta valkokankaalle Poika ja Ilves -elokuvan päärooliin.

– Vanhempani pitivät minusta julkisuusmyllyissä aikanaan hyvää huolta. Myös hyvä itsetunto piti päänupin kunnossa. Mielestäni lasten ei ole hyvä olla liian tunnettuja, koska se saattaa rajoittaa heidän vapauttaan, Konsta pohtii 20 vuoden takaisia aikoja.

Hän itse oli lapsena onnekkaan aikakauden nimi, koska Tenavatähdet olivat koko kansan suosikkeja. Konsta myöntää, että ennen kilpailua hänellä ei ollut hajuakaan viihdemaailmasta, ja pian hän vaihtoikin kuuluisuuden himourheiluun – lajinaan jalkapallo.

– Kun panin nappikset jalkaan ensimmäistä kertaa, päätin, että minusta tulee jalkapalloilija. Olen nyt aikuisena miettinyt tarkemmin, että millä ne leivät ostaisi pidemmällä tähtäimellä. Musiikki tuntui kaikista haastavimmalta vaihtoehdolta, muutamassa eri jalkapalloseurassa uraansa luonut Konsta virnuili.

Konsta Hietanen täyttää kesällä 30 vuotta. Jalkapallourallaan tarkoituksella otsikoissa pois pysynyt mies hakee nyt uutta jalansijaa suomalaisten sydämistä musiikkona. Konstan sävelien täyttämästä annista saatiin esimakua jo viime vuoden syyskuussa, kun hän julkaisi YouTubessa This Vicious Love -kappaleensa kitaralla säestettynä. Joulukuussa kuultiin puolestaan Vox Ratio -yhtyeen ensimmäinen julkinen biisi Lets Hide Away.

– Minulla on itseasiassa tällä hetkellä kaksi yhtyettä. Vox Ratio soittaa tekemääni ja englannin kielistä indie-henkistä poprockia. Vox Undercover soittaa puolestaan covermusaa erilaisissa tilaisuuksissa, viimeksi Salpausselän kisoissa Lahdessa, hän selventää.

”En voi sietää turhaa pätemistä”

Musiikki on ollut Konstan elämässä koko ajan, vaikkakin hän on aiemmissa haastatteluissa myöntänyt olevan erilainen jalkapallokentällä kuin kitaran kanssa lavalla. Hän paljastaa Staralle, että etsii parhaillaan levy-yhtiötä uransa kehittämisen tueksi.

– Soitan myös keikkoja trubaduurina ja duona. Olen tehnyt todella paljon biisejä, joista osa on myös suomeksi. Minulla on kova hinku päästä levyttämään, kun sopiva levy-yhtiö löytyy. Omien biisien soitto koko bändin voimalla on huikea fiilis, hän hehkuttaa.

– Ihmiset ovat ottaneet minut ja musani uskomattoman hyvin keikoilla vastaan. En ole kuullut paljoakaan Poika ja ilves -juttuja tai viittauksia Tenavatähteyteen. Oikeastaan se menee niin, kun minä avaan suuni, niin muut sulkevat omansa.

Lahtelainen Hietanen on paljon muutakin kuin jalkapalloileva laulaja tai laulava jalkapalloilija. Miehellä on nimittäin kolme pientä poikalasta, joista vanhin on kuusivuotias. Neljäs lapsi syntyy toukokuussa. Mies työskentelee päivätyönään Forever-kuntoklubilla personal trainerina. Hän kertoo harrastavansa vapaa-aikanaan lähinnä sitä, mitä hänen lapsensa hänelle ajanvietteeksi keksivät. Hietanen vaikuttaa uutteralta ja sanansa mittaiselta mieheltä, vaikka yksi huono puoli löytyy.

– Ei se liene mikään salaisuus, mutta mulla on tolkuttoman surkea muisti. Ehkä se johtuu siitä, kun alitajunnassani soi musiikki melkein koko ajan. Se on jyllännyt siellä aina ja joskus ehkä liikaakin. Musiikkityyli vaihtelee päivien mukaan, mutta tällä hetkellä pidän kovasti Kings of Leonista ja Biffy Clyrosta.

– Pidän vahvoista tulkitsijoista, enkä voi sietää turhaa pätemistä. Koska kaikki vertaa nykyään menestyviä julkkiksia Cheekiin, niin sanon, että ei se Jarekaan täyttele mestoja pätemällä, vaan tekemällä.

Terhi Piiroinen