Uskomatonta mutta totta: Vauvanvaipat tehdään tulevaisuudessa meduusoista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiskunta on herännyt parin viime vuosikymmenen aikana lajittelemaan jätteitään ja kantamaan huolta maapallon hyvnvoinnista. Vaikka ekologinen elämäntapa on nykyään suosittua, on kuluneiden vuosien aikana saatu hyvin paljon tuhoa aikaan roskaamalla.

Yksi laji kuitenkin hyötyy ilmastonmuutoksesta ja merten lämpeämisestä, nimittäin meduusat. Niiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja nyt tiedemiehet yrittävät tappaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Heillä on suunnitelmissaan valmistaa ekoystävällisiä vaippoja ja terveyssiteitä, joissa käytetään valmistusmateriaalina ongelmaksi asti muodostuneita meduusoita.

Cine’al-nimisen nanoteknologiaan keskittyvän israelilaisyhtiön leivissä työskentelevät tiedemiehet ovat päättäneet valmistaa paperia ja kertakäyttöisiä terveystarvikkeita tulevaisuudessa nanomateriaalilla vahvistetusta meduusasta. Materiaalia tahdotaan käyttää etenkin huonosti luonnossa hajoaviin vaippoihin, tamponeihin, terveyssiteisiin ja muihin päivittäistavaratuotteisiin, joissa kaivataan hyvää imukykyä. Materiaali hajoaa luonnossa 30 päivässä ja sitä tullaan tuottamaan kilpailukykyiseen hintaan, Times of Israel -julkaisu uutisoi.

Kerroimme taannoin, kun tutkijat löysivät järisyttävän määrän roskaa Tyynen valtameren pohjasta jopa neljän kilometrin syvyydestä ja 480 kilometrin päästä rantaviivasta. Eniten pohjassa on muovipusseja, juomatölkkejä ja metalliromua. Merenpohjan siivoaminen on käytännössä mahdotonta. Tutkijoiden mukaan paras ratkaisu olisi kertakäyttöisistä tavaroista luopuminen sekä kierrätyksen lisääminen.