Lastensuojeluilmoitus äidin kuntosalilla käymisen takia! ”Mikä helvetti tätä maailmaa vaivaa?”

Fitness Lifestyle · Jocka Träskbäck

Suomen sosiaaliviranomaisten ammattitaidottomuus on puhuttanut viime aikoina aktiivisesti niin mediassa kuin sosiaalisessa mediassakin. Valtava määrä lapsia huostaanotetaan vuosittain laittomasti ja ilman päteviä perusteita. Jopa hallinto-oikeus on vahvistanut laittomuuksia. Nyt eräs tuore tapaus kuohuttaa suomalaisia verkossa.

Kahviijakaurapuuroo.blogspot.fi
Kahviijakaurapuuroo.blogspot.fi

Eräs kolmelapsisen perheen äiti kertoo blogissaan lastensuojelun lähestyneen häntä, koska äiti käy kuntosalilla neljä kertaa viikossa hoitamassa terveyttään ja laihduttaakseen raskauskilojaan. Äiti on julkaissut kuntoilun hyvistä tuloksista treeniblogissaan valokuvia ja kirjoituksia. Kuvissa kuntosalilla on ollut mukana myös vauva ja puoliso.

– Elämää? Niinhän sitä luulisi. Vaan ei, se on lastensuojeluilmoituksen paikka se. Pohdin pitkään, jaanko tämän kanssanne. Olenhan pitäytynyt blogissani lähinnä treeniasioissa, johtuen siitä, että tämä on mun treeniblogi. Laihdutusblogi. Ei oo Fiinu ja Fiinun perhe, vaan on Fiinu ja Fiinun treenit., perheenäiti kirjoittaa.

– Sain tänään kirjeen. Hain postia, vauva söi tuttipullosta välipalamaitoa ja isommat piirtelivät olohuoneessa. Hain postin, ja siellä oli kirje. Ajattelin sen olevan hammaslääkärilasku, mutta ei vaan ollutkaan. Lapsestanne Axxxx Vxxxxxxxxxx on tehty lastensuojeluilmoitus. Siis.. mitä?! Kädet tärisee, tulee hiki, itku luomien takana. Ehdin miettiä puolen minuutin aikana koko elämänsä kirjon, mitä ihmettä olen tehnyt, että tällaista tapahtuu. Soitan, soitan soitan. Kukaan ei vastaa. Istun eteisessä oven takana portaalla ja itken.

Äiti kertoo saaneensa lopulta sosiaaliviranomaisen langan päähän. Viranomaisen mukaan nimetön ilmoitus oli tehty Facebook-kirjoitusten pohjalta jo lokakuussa. Ilmoittajalla oli ollut huoli, ettei äiti huomioi vauvaa, koska kuntoilee paljon ja vauva oli ollut mukana myös kuntosalilla. Äiti kertoi viranomaisille, että hänen ollessaan kuntosalilla vauvaa hoitaa isä. Viranomaiset mainitsivat myös valokuvan, jossa vauva oli mukana kuntosalilla. Ilmoituksen johdosta perheenäiti joutuu nyt tapaamiseen lastensuojelun henkilöstön kanssa.

– Tulisivatko he, jos kutoisin sukkaa neljä tuntia viikossa? Tai jos kävisin zumbassa. Tai jos kävisin ryyppäämässä joka viikko. Tuskin. Mutta he haluavat tavata meidät, koska minä käyn salilla ja lapseni on ollut siellä mukana. En pui nyt sitä, että virkailijat tekevät vain työtään ja tässä menee oikeissa tapauksissa tarvittavia resursseja hukkaan.

– Mikä helvetti tätä maailmaa vaivaa? Jos vastasynnyttänyt mutsi lähtee dogaamaan, se on ihan fine. Jos vauva viedään isovanhemmille, on se ihan fine. Mutta jos vastasynnyttänyt äiti käy treenaamassa ja vauva on kotona isän kanssa tuon ajan, on se jonkinasteinen heitteillejättö? Okei, kukaan ei ole käyttänyt tätä termiä, tämä on kirjailijan vapaus. En pysty käsittämään.

Tapaus on aiheuttanut verkossa runsaasti keskustelua suomalaisen lastensuojelun alati huonommaksi muuttuvasta tilanteesta. Pari viikkoa sitten kerroimme miten Porissa sosiaaliviranomaiset huijasivat perheenäidin tapaamiseen kanssaan, jotta perheen kaksospojat saatiin samaan aikaan toisaalla kaapattua huostaanottoon – laittomasti. Eräs niin ikään paljon huomiota saanut tapaus on edelleen käynnissä Oulussa, jossa monilapsisen perheen lapsista kolme otettiin kiireellisenä huostaan laittomasti ilman perusteita. Yksi huostaanotetuista on 15-vuotias tyttö, jolle itselleenkään ei ole suostuttu kertomaan huostaanoton syytä. Tyttö pakeni sijoituskodista kirkon suojiin viranomaisia pakoon.