Haastattelussa Suomen tuore EDM-tyttöbändi United Girls Helsinki

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Jos United Girls Helsinki -yhtyeen tytöiltä kysyy, kesään kuuluvat jäätelö, ystävät ja tamppaus. Emma, Siiri ja Elina pääsevät ääneen, eikä kikatuksesta tahdo tulla loppua. Tamperelainen kahvila täyttyy valovoimaisuudesta ja tyttöenergiasta. Taustalla soi Leevi and the Leavings, mutta siihen ei enää kukaan kiinnitä huomiota.

Suomalaisen EDM-musiikin tehotytöt muistuttavat muutaman vuoden takaisen The Powerpuff Girls -animaatiosarjan voimakkaita kolmosia. Eroja on niin luonteessa kuin ulkonäössä, mutta niiden hyväksyminen ja arvossa pitäminen on ystävyyden perusta. Koossapitävä voima on hyvä yhteishenki ja EDM-konemusiikin tamppausbiitti.

– Olemme hakeneet meininkiimme Girl Poweria, käyhän se ilmi jo nimestä – United Girls. PMMP:täkään ei enää ole, niin Suomeen kaivataan tyttövoimaa. Ja mitä tulee tähän musagenreen, niin me ei tulla astumaan kenenkään varpaille, koska EDM-bändille on Suomessa tilausta. Tällainen musiikki sopii ajan henkeen, lataa trio Staralle.

Kuluneeseen kevääseen on neitokaisilla mahtunut kaikkea levynteosta ensimmäisen musiikkivideon kuvauksiin ja julkaisuun. Kolmikko ei olisi tässä ilman Kielletty Leikki -kappalettaan, joka valloitti parissa viikossa kotimaiset radioasemat. Aprillipäivänä julkaistulla kappaleella on YouTube-sivustolla jo 80.000 katselukertaa. Parhaillaan yhtyeen toinen single Jekyll ja Hyde valloittaa radioiden soittolistoja.

unitedgirlshelsinki02062014

”Ollaan tosi sosiaalisia”

Ensimmäinen single ei ollut mikään vitsi, vaan UGH:n pelinavaus. Musiikkivideolla Helsingin Hietaniemen rannalla villisti tanssivat stadin gimmat ovat kuin keitä tahansa parikymppisiä intiaanikesän rantapartyissa. Heihin on helppo samaistua. Ilon voima näkyy ja kuuluu kädenjäljestä.

Mikäli kolmikkoa on uskominen, esikoisalbumilla tampataan yhtä rankasti kuin ensimmäisellä kappaleella. Päivänvalon kolmikon debyyttilevy näkee ensi syksynä. Toinen sinkku on jo työn alla, ja se on kaunottarien mukaan itsensä vapauttamiskappale.

– Tässä on ollut pari viikkoa hurjaa kyytiä. Ensin Kielletty Leikki pääsi YleX:n ensisoittoon, sitten Voicen ensireaktioon ja YleX:n rytmibarometriin. Kaikki on ollut tosi uutta ja jännittävää. Haastattelut on menneet tosi luontevasti. Ollaan tosi sosiaalisia, joten sekin auttaa tilanteiden handlaamista, kertovat tytöt yhdestä suusta.

– Tein sen ekan haastattelun yksin, ja olin siinä hieman paniikissa, koska kuitenkin koen, että me ollaan porukka. Oli jännittävää mennä yksin edustamaan koko bändiä. Meidän ryhmädynamiikka pelaa hyvin, ja niissä tilanteissa, joissa ollaan yhdessä on paljon enemmän voimaa, pohtii Emma.

Puhutaanpa tarkemmin Kielletystä leikistä. Kappale on uusi versio Carolan ikivihreästä Kielletyt leikit -iskelmästä. Siinä sulottaret laulavat varatusta miehestä, jonka kappaleen naiskertoja haluaa vietellä. Debyyttisinkkua on työstetty tehotyttöjen mukaan viime vuoden elokuusta asti. Samalla Emma, Siiri ja Elina ovat saaneet aikaa kasvaa artistiuteen.

– Ollaan tehty paljon työtä ja haluttiin hioa biisiä, koska se on eka. Kukaan ei tunne meitä ja ensivaikutelma on ensivaikutelma. Me saatiin just se reaktio, mitä me haluttiin. Jengi meni sekaisin – ne eivät tienneet mitä ajatella, summaa Emma, ja antaa Siirin jatkaa.

– Puolet ei tykkää ollenkaan ja puolet ihmettelee, millaisesta jutusta on oikein kyse! On hyvä, että biisi jätti paljon kysymysmerkkejä, eikä meitä ole nyt leimattu vielä mihinkään lokeroon. Voimme tehdä EDM:n kanssa mitä haluamme. Lähdettiin laajasti liikkeelle.

Elina muistuttaa sanoitusten merkityksestä kappaleissa. Emma on sanoittanut osaksi Kielletty Leikki -kappaletta ja hän myös räppää siinä ranskaksi. Tulevalle debyyttialbumille ovat muutkin kynäilleet lyriikoita, ja tyttöjen mukaan on mahdollista, että niitä päätyy muodossa tai toisessa levylle. Siiri vihjaa tekstejä pursuilevista kirjoituspöydän laatikoista.

Idea Carolan iskelmäkappaleen käyttämiseen tuli hämmentävän yhteensattuman kautta. Ranskalaissuomalainen Emma soitti kappaletta lapsuudessaan Etelä-Ranskassa, jolloin hän tunsi sen Jeux Interdits -sävelmänä. Hänelle tuli yllätyksenä, että kappale tunnetaan myös Suomessa.

– Mun mummi asuu Ranskassa, ja hänellä on iso flyygeli sekä paljon nuotteja. Kaivoin niitä aina esiin ja otin mahdollisimman helpot kappaleet esiin. Sävelmä on alun perin ranskalaisesta leffasta kuin Jeux Interdits. Se soi eräänä päivänä mun päässä, ja tytöt kertoivat, että kyseessä on Carolan Kielletyt leikit, pohjustaa Emma.

– Mietin, että ei todellakaan ole. En olisi uskonut, että Ranskan mummilassa soittamani kappale olisikin Suomi-ikivihreä. Mutta kävi ilmi, että se onkin sekä että. Se tilanne oli niin epätodellinen. Siitä piti vain tehdä oma kappale. Mietittiin, että tätä biisiä voisi versioituna myös tanssia. Ihan varmasti on muuten meidän videon ansiosta sen Carolan YouTube-videon katsojaluvut nousseet!

”Sämpläys ei itsessään ole se juttu”

Tulevilla musiikkivideoilla United Girls Helsingin neidot haluaisivat kuvata tavallista nuoren naisen arkea rantabiletyksen sijaan. Välillä heidän mielessään on liikkunut kuluneina viikkoina, miten oikeaan aikaan UGH perustettiin. Elektronisen tanssimusiikin kenttää kun ovat perinteisesti hallinneet DJ:t niin Suomessa kuin maailmalla.

– Ensinnäkin jo se on kova juttu, että me ollaan suomalainen EDM-bändi. Yleisesti DJ:t tekee tätä hommaa ja niillä on aina fiittaamassa joku laulaja. Vaikka otettiin sample Carolan kappaleesta, sämpläys ei itsessään ole se juttu, vaan EDM.

– Muistakin albumin biiseistä on paljon ajatuksia, mutta prioriteetti on kuitenkin tokassa sinkussa. Olisi tosi siistiä saada jotain tyyppejä fiittaamaan meidän levylle. Cheek… Elastinen… Robin… Robin on ihana! Emma älähtää, ja tyttökolmikko purskahtaa villiin nauruun.

Mennään bändin syntytarinaan. Emma ja Elina ovat tunteneet jo ala-asteelta asti, ja heitä on pidemmän aikaa yhdistänyt EDM-musiikin fanitus. Huippufiiliksiä kaksikko haki Weekend-festivaaleilta ja muistakin tanssimusiikkiin liittyvistä tapahtumista. Siiri liittyi joukkoon Emman koulukaverina Sibelius-Akatemiasta, ja kolmikon synergia muodosti lopulta United Girls Helsinki -kokoonpanon.

– Idea kypsyi konkretiaan, kun yksi mun kaveri tutustutti meidät tuottajaan, ja sitä kautta saatiin pyörät pyörimään. Saimme kannustusta ja vahvistusta sille, että tälle musiikille on markkinarakoa, sanoo Emma.

– Ajatus alkoi kiehtoa meitä Weekend-festivaaleilla, kun näimme, että siellä oli suomalaisia artisteja, mutta ei mitään EDM-laulajia. Cheek ja Juno eivät ole mitään tällaista, kommentoi Elina, ja Emma matkii vieressä tamppausmusan biittiä.

Tamppaus, tanssiminen, kreisibailaus… Siinä on EDM-musiikin ydinviehätys tehotytöille. Monenlaista musiikkia kuuluu laulajattarien soittimista, mutta oma tyylisuunta on selvillä. UGH:n mielestä on tärkeää tehdä sellaista musiikkia, joka saa ihmiset liikkeelle.

– Järkkään hirveästi juhlia, ja mikään ei ole kivempaa kuin tehdä soittolistoja ja laittaa niihin biisejä… Emman tamppauslista. Me ollaan kaikki vähän sellaisia bilettäjätyttöjä. Oltiin juuri pari viikkoa sitten teekkarijuhlissa naamiaismeiningillä. Illanistujaisista kavereiden kreisireiveihin – kaikki käy.

– Ja tamppausmusaa voi kuunnella muutenkin kuin bileissä – vaikka lenkillä, kertoo Elina. Emma puhkeaa uudestaan ääneen. 

– Mulle käy monesti niin, että kun kävelen illalla kaduilla, niin se tamppausmusa korvakuulokkeissa tuo sellaisen superfiiliksen, että ”This is my life” ja elän kuin musiikkivideossa!

Musiikilliset taustat ovat neidoilla erilaiset. Pipopäinen Siiri on soittanut sähköviulua ja laulanut folkpunk-bändissä. Elinan laulun lahjat kypsyivät klassisessa kuorossa 11-vuotiaasta asti. Emma on taas porukan musikaalilahjakkuus. UGH kantaa moninaiset vaikutteensa ylpeänä. Esikuvistaan nuoret naiset ovat kuitenkin yhtä mieltä.

– Robin! En varmastikaan ole kuullut kaikkia hänen biisejään, mutta se jätkä on tehnyt kaiken oikein. Se on sairaan kiva ja kiltti, hänestä tulee sellainen kuva, että tyyppi on jalat maassa. En ole edes tavannut häntä tai käynyt keikalla, mutta sellainen kuva hänestä välittyy. Hän on esimerkillinen siksi, että artistin on tärkeää olla hyvä tyyppi, kertoo Emma.

– Häntä on miellyttävää kuunnella. Robinin haastattelut menevät hyvin ja hän puhuu fiksuja juttuja. Pää pilvissä, jalat maassa, komppaa Siiri.

– Jos naisidoleista puhutaan, niin PMMP on törkeen hyvä livenä, tehneet huikean uran. He ovat The Tyttöbändi, paras esikuvamme. He nousivat kuuluisuuteen rusketusraidoilla, ja ovat vedonneet sun jokaikiseen tunteeseen. Aina kun tuli uusi biisi, niin siihen pystyi samaistumaan. ”Tää kertoo musta”. Heillä on kovin lavameininki. Täynnä poweria, ja antavat kaikkensa, miettivät Emma, Elina ja Siiri yhteen ääneen.

”Mä tykkään kilteistä miehistä”

Robinia on ylistetty tässä haastattelussa jo sen verran, että on pakko kysyä, kelpuuttaisiko UGH salskean popparin treffiseuraksi. Parikymppiset laulajattaret miettivät, mahtaisiko Turun komistus olla heille liian nuori. Lisäksi, tällä erää kaikilla riittää treffiseuraa omasta takaa. Kikattajat saavat paljastaa oman miesmakunsa Staran tentissä.

– Mä tykkään kilteistä miehistä. En siedä ylimielistä asennetta. Unelmatreffit olisi jotain yllätyksellistä, vaikka Sea Lifeen tai jotain. Sellainen dinner and movie on vähän boringia, kertoo Elina. Sitten ääneen pääsee Emma.

– Mä helposti hurahdan sellaisiin pahoihin poikiin, joihin ei pitäisi, mut pääseen nopeasti siitä tilanteesta pois. Olen alkanut huomata sen, että koska juttu tekee hallaa. Kiltteys tekee ihmeitä ja se, että tyyppi kestää sua hyvässä ja pahassa. Ei kumminkaan mitään lepsuilua…

– Mulla on varmaan sellainen seikkailullinen, voimakastahtoinen ja sosiaalisesti lahjakas. Bileissä kaikki seremoniamestarit on ihania miehiä. Haluan olla miehen kanssa prinsessa. Parhaat treffit on olleet joskus, kun mentiin bolderoimaan eli kiipeilemään ilman valjaita. Mies osasi lajin, mä taas olin ensimmäistä kertaa ja aivan totaalisesti neito pulassa. Se oli ihanaa! Paljastaa Siiri.

UGH:n unelmissa siintää Hartwall-areenan keikka. Neitokaiset näkisivät myös Weekend-festivaaleilla esiintymisen eräänlaiseksi ympyrän sulkeutumiseksi. Tuleva kesä on kuitenkin vielä täynnä vapaita hetkiä, ja kolmikko suuntaa lomalaitumille viettämään ansaittua breikkiä.

Salilla viihtyvät neitokaiset intoutuvat puhumaan kokemastaan vastaanotosta. Hekin ovat jo saaneet vihaajia, joiden sanallisia iskuja koetaan erityisesti internetissä. Lähipiiri kannustaa ja kasvotusten tytöt ovat kuulleet paljon positiivista lausuntoa tamppaushitistään.

– Se viha tulee eniten ilmi netissä jossain YouTubessa, kun ihmiset anonyymisti dissaa. Silleen se maailma vaan pyörii. Instagramissa, Facebookissa ja sähköpostin välityksellä saadaan kannustusta. Monet sanovat, että hienoa kun teette tätä. On tosi kiva saada tällaisia viestejä, kun Suomessa ihmiset ei kuitenkaan tule niin helposti sanomaan, että ”Hei, sä oot upea!” kertoo Emma.

– Kukaan ei ole tullut suoraan päin naamaa mitään inhottavaa. Jokainen video YouTubessa saa roskakommenttia, siitä ei kannata itseensä ottaa. Me tykätään meidän faneista tosi paljon. Vielä meitä ei olla vielä kadulla tunnistettu. Joskus mietin sitä, kun menen kauppaan rumana, että huomaakohan joku, nauraa Siiri.

– Suomi on onneksi sellainen maa, ettei yleisö täällä rynni päälle. Suomalaisten antisosiaalisuus tulee fanituksessakin esille. Paitsi Robin ja Isac Elliot on muuttaneet tätä juttua, heillä tuntuu olevan hulluja hyökkäysfaneja, jatkaa Emma.

Tyttöjen välisestä ystävyydestä on tehty kappaleita ja kerrottu monenlaisia tarinoita. Kun ollaan tiiviissä yhteistyössä, voi keskinäistä kränääkin syntyä. UGH:n taival on kuitenkin mennyt neitokaisten mukaan varsin sopuisasti. Erilaisuus tuo kolmikkoon kuplivaa keskustelua ja jatkuvaa kisailun tuntua.

– Kyllä meidän välillä on ollut vaikka millaisia riitoja, mutta se on aivan sama asia kuin sisarusten kanssa. Niistä pääsee yli. Kun miettii ystäviä elämän varrella, niin jotkut jää, jotkut menee. Jos he menevät eteenpäin, niin se on ment to be. Sitten se ei kestänyt. Me ollaan tunnettu Ellun kanssa ala-asteelta asti. Ystävyys kokee eri vaiheita, emme mekään aina ole olleet sydänystäviä. Nyt olemme kuitenkin olleet jo pitkän aikaa, sanoo Emma.

– Kämppiksinä meillä ei tullut paljon kränää. Bändin sisällä kaikki on mennyt todella hyvin. Minä ja Emma ollaan sellaisia panikoijia, ja Siiri on vaan tyynen rauhallinen. Se sanoo aina ”Kaikki on hyvin – mennään näillä mitä meillä on…” Mulla ja Emmalla paniikki tarttuu nopeasti toiseen kuin jollain mangusteilla, kertoo Elina.

– Mä oon vähän sellainen taivaanrannan maalari ja laiskiainen myös, että kai mun on sitten hyvä mennä siihen kahden mangustin keskelle. Se on hyvä, että näinkin pienessä kokoonpanossa on erilaisuutta. Eihän se toimisi, että kaikki olisivat ihan toistensa kopioita, toteaa Siiri Staran haastattelun lopuksi.

Anna Poikkimäki