Suomalaistaiteilijan tempaus noteerattiin maailmalla – Hunger King -ravintola jakaa rahaa köyhille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin ilmestynyt Hunger King -ravintola saattaa vaikuttaa nopeasti tarkisteltuna tavanomaiselta pikaruokalalta. Lähempi tarkastelu kuitenkin paljastaa perinteistä pikaruokalakulttuuria kritisoivia yksityiskohtia, kuten Coca Cola -fontilla kirjoitetun capitalism-tekstin virvoitusjuomakoneessa.

Kitchette
Kitchette

Budapestin varakkaalla alueella sijaitseva Hunger King ei myöskään tarjoile ruokaa. Sen sijaan hampurilaislaatikot sisältävät Unkarin päivittäisen minimipalkan verran rahaa, eli noin 12 euroa. Hunger King tarjoilee joka päivä 50 köyhälle kyseisen summan rahaa.

Muun muassa brittiläisessä The Guardian -lehdessä noteeratun tempauksen takana on suomalinen taiteilija Jani Leinonen, joka muistetaan parin vuoden takaisesta taideperformanssista Helsingissä. Tuolloin Jani ja kaksi muuta henkilöä varastivat Ruoholahden McDonald’s-ravintolasta Ronald McDonald -patsaan, jonka he sittemmin tuhosivat giljotiinilla.

Hunger Kingin kritiikin kohteena ovat monikansalliset yritykset ja niiden kasvava vaikutusvalta eri valtioiden sisäiseen politiikkaan. Erityisesti Hunger King ottaa kuitenkin kantaa Unkarin kasvavaan kodittomuuteen ja maan lainsäädäntöön, joka on tehnyt kodittomuudesta käytännössä laitonta.

– Unkarissa asuu yli miljoona köyhyysrajan alapuolella olevaa ihmistä. Jonain päivänä köyhillä unkarilaisilla ei ole jäljellä muuta syötävää kuin rikkaat, Hunger Kingin verkkosivuilla varoitellaan.