Lääkärit varoittavat: Polkupyöräily voi kasvattaa ylimääräisen kiveksen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Polkupyöräily on tehokas liikuntamuoto, mutta myös hyödyllinen, edullinen ja ekologinen kulkutapa. Polkupyörää on sanottu kansankielellä munamankeliksi, mutta nyt lääkärit varoittavat päinvastaisesta ongelmasta kuin sukupuolielimien mankeloinnista.

Polkupyöräily voi lääkärien mukaan kasvattaa kolmannen kiveksen. Eteläafrikkalaiset tiedemiehet varoittavat oireyhtymästä, jossa ihmisen nivusiin syntyy jatkuvasta hankausliikkeestä ylimääräinen uloke. Roikkuvan osan kerrotaan muistuttavan kivestä, ja se voi kasvaa pahimmassa tapauksessa myös naisille. Ikävästä vaivasta varoitettiin South African Journal of Sports Medicine -julkaisussa.

Oireisiin kuuluu ylimääräisen ulokkeen lisäksi huomattava kipu, joka estää pyöräilijän istuinmukavuuden satulassa. Lopulta harrastajan täytyy luopua lajistaan, ellei hän vaihda satulamallia takapuolelleen suotuisammaksi.