Yksinkertainen asia voi pelastaa henkesi rantalomalla: ”Jokaisen tulisi osata”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suuri määrä suomalaisia on tälläkin hetkellä lomailemassa rantakohteissa, joissa meressä uimisen vaarallisuutta ei usein ymmärretä. Joskus käy niin, että rauhalliselta näyttävä merenkäynti onkin juuri omalla kohdalla niin kova, että uiminen takaisin rantaan on mahdotonta.

YouTube
YouTube

Myös suomalainen aikuinen hyväkuntoinen mies voi täysin yllättäen joutua tilanteeseen, jossa edes kaikin voimin uimisella ranta ei lähene lainkaan. Peräti 80 prosenttia yleisillä uimarannoilla suoritettavista pelastusoperaatioista johtuu samasta asiasta – paluuvirtauksesta. Silloin rannan tuntumassa olevat vesimassat kiertävät siten, että rannalta merelle palaavia vesimassoja vastaan uiminen on paikallisesti lähes mahdotonta oli uimarin kunto kuinka hyvä tahansa.

Tällaisessa vaaratilanteessa ihmishengen voi pelastaa yksinkertainen vinkki: Ui rannan suuntaisesti.

Uiminen rannan suuntaisesti voi tuntua hätätilanteessa ja voimien ehtyessä huonolta ajatukselta, mutta vain siten uimarin on mahdollista päästä uimalla rantaan. Paluuvirtaus on nimittäin aina paikallinen, ja rannan suuntaisesti uimisella uimari pääsee nopeimmin pois sen vaikutusalueelta. Toinen mahdollisuus on jäädä kellumaan paikalleen ja huutaa apua. Missään tilanteessa paluuvirtausta vastaan ei tule lähteä kamppailemaan uimalla.