Vihreät rikkoo tekijänoikeuksia – kerää vaalirahaa luvattomalla valokuvalla

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Vihreiden kampanjateemana oli Uusi Suomi, joka otettiin käyttöön ilman Uusi Suomi -tavaramerkin omistajan lupaa. Puolue selvisi ilman sanktioita, koska tuomioistuimen mukaan puolueen toiminta ei ollut rahankeräyksestä huolimatta kaupallista. Nyt Vihreät on jäänyt kiinni tekijänoikeusloukkauksesta.

Staran tietojen mukaan Vihreät on käyttänyt varainkeräyksessään luvattomasti internetissä suuren suosion saaneen pikkupojan, niin sanotun Success Kidin, valokuvaa. Monille verkosta tuttu valokuva on osa Vihreiden vaalikeräyksen mainosta, jossa lukee ”1 100 yksittäistä lahjoitusta ja yli 100 000 € kasassa! Vain teidän tuellanne vihreä vaalivoitto on mahdollinen. Nyt jos koskaan.”

Mainoskuva on julkaistu Vihreiden verkkosivuilla ja sitä on käytetty Vihreiden verkkosivuilla että useiden Vihreiden ehdokkaiden Facebook-sivuilla. Facebookissa edelleen näkyvän kuvan linkki johtaa Vihreiden verkkosivuilla oleville ehdokkaiden lahjoitussivuille.

Facebook
Success Kid Vihreiden Facebook-kampanjassa. Kuva: Facebook

Stara tarkisti kuvan suomalaiset käyttöoikeudet yhdysvaltalaisen Success Kidin äidiltä, joka hallinnoi poikansa netti-ilmiöksi nousseen valokuvan oikeuksia. Äiti vahvisti, että hän ei ole antanut lupaa kuvansa käyttämiseen suomalaisen puolueen rahankeräyksessä. Toisin sanoen Vihreät on ottanut pikkupojan valokuvan käyttöön ilman kuvan omistajan lupaa.

Stara tavoitti tänään puhelimitse Vihreiden kampanjapäällikkö Kirsi Syvärin, joka vahvisti, että nämä kampanjakuvat tuotetaan puolueen omassa piirissä eikä esimerkiksi mainostoimiston voimin. Tavoitimme myös kuvan tehneen avustajan, joka kertoi saaneensa tietää kuvan tekijänoikeuksista vasta muutama päivä kuvan julkaisemisen jälkeen.

– Sain idean, että voisin käyttää tätä Success Kid -meemiä siinä. En ajatellut, että kuvan tekijänoikeudet eivät olisi vapaassa käytössä, kun sata miljoonaa ihmistä käyttää sitä päivittäin internetissä. Sit meni joku kolme päivää, kun meidän toinen työntekijä bongasi, että sen kuvan tekijänoikeuksien haltija oli haastanut oikeuteen jonkun firman, joka oli käyttänyt sitä kaupallisiin tarkoituksiin. Sitten me tajuttiin, että mä olin mokannut ja mä poistin sen, avustaja kertoi Staralle.

Kuva on jo poistettu Vihreiden verkkosivujen näkyvästä osasta, mutta kuvatiedosto on edelleen olemassa ja kaikkien nähtävissä. Esimerkiksi Facebook lataa kuvan edelleen puolueen lahjoitussivun linkitysten pääkuvaksi suoraan Vihreiden verkkosivuilta. Avustajalle tuli yllätyksenä, että kuva löytyy edelleen verkossa.

– Meidän verkkotyyppi on kyllä sanonut, että se on poistettu. Pitää poistaa se sieltäkin, kun me huomattiin moka jo pari-kolme viikkoa sitten ja sitten poistettiin se.

Lasta esittävän valokuvan mainoskäytössä tulee aina varmistua erityisen huolellisesti siitä, että luvat ovat kunnossa. Vihreät on itsekin peräänkuuluttanut uudistuksia tekijänoikeuksiin varsinkin verkossa, jossa kuvien ja muun materiaalin luvaton kopioiminen on yksinkertaista ja helppoa. Teema oli mukana esimerkiksi Vihreiden marraskuussa 2010 julkaisemassa tekijänoikeuspaperissa.

– Internetin yleistyttyä taiteen, erityisesti musiikin ja elokuvien, saavutettavuus on helpottunut. Samoin teknologian kehittyminen mahdollistaa uusia ilmaisun ja kulttuurin muotoja. Mitalin kääntöpuolena on lisääntyvä tekijänoikeuksin suojatun materiaalin luvaton levittäminen, kopiointi ja käyttö. Tekijänoikeuspolitiikkaa tehtäessä on tunnustettava, että tekijänoikeuslainsäädäntö ei ole pysynyt teknologian kehityksen vauhdissa, Vihreät linjasivat tuolloin.

Success Kidin valokuvien luvattomasta mainoskäytöstä on ympäri maailmaa ollut vireillä useita eri oikeudenkäyntejä, joissa pojan perhe on saanut huomattavia korvauksia kuvaa luvattomasti käyttäneiltä. Vielä ei ole tiedossa tuleeko Vihreiden tapaus johtamaan oikeudenkäyntiin ja korvauksiin.

PÄIVITYS: Jutun julkaisemisen jälkeen Success Kidin kuva on poistettu Vihreiden palvelimelta.