Auringossa vanhenemiselle loppu: Uutuuspillerit ehkäisevät ryppyjä!

Terveys · Annika Kela

Hedelmien ja vihannesten sisältämästä lykopeenistä on löydetty ratkaisu auringosta nauttivien iho-ongelmiin. Lykopeeni nimittäin suojaa ihoa auringon infrapunasäteiltä ja ehkäisee ihon vanhenemista ja ryppyjen muodostumista.

Daily Mail -lehden mukaan Kielin yliopiston ja Leibnizin lääketieteellisen tutkimuslaitoksen tutkijat ovat onnistuneet kokein todistamaan, että infrapunasäteily vaurioittaa ihoa ja aiheuttaa sen ennenaikaisen vanhenemisen. Markkinoilla olevat aurinkosuojat ehkäisevät vain ultraviolettisäteiden UVA:n ja UVB:n aiheuttamat haitat. Vain harvat tuotteista suojaavat myös infrapunasäteiltä.

Auringon energiasta puolet on infrapunasäteilyä. Tutkijoiden mukaan infrapuna A -säteet läpäisevät ihon uloimmat kerrokset ja vaurioittavat ihon alla olevia entsyymejä, joiden tehtävänä on uusia ihoa. Sen seurauksena iho ohenee ja vanhenee.

Ihosyöpätutkijat ovat vuosia tutkineet infrapuna A -säteiden ja UVB -säteiden yhteisvaikutusta. Monet tutkijoista uskovat, että niiden yhteisvaikutus on avain ihosyövän muodostumiselle.

Infrapuna A -säteiltä suojaudutaan liian vähän ja lykopeeni voisi sisältää avun kyseiseen ongelmaan. Tomaattipillerien myyntiin tuloa ei onneksi tarvitse odottaa, sillä lykopeenia sisältäviä kapseleita on myynnissä apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa.