Juoksijat pilvessä? Lenkkeily vaikuttaa aivoihin kuin huume

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Urheilijat tietävät, että treenaamisen jälkeen tulee hyvä olo ja mieli kirkastuu. Tutkijat ovat verranneet kovan urheilusuorituksen jälkeistä tilaa jopa euforiseksi, minkä vuoksi moni jääkin nopeasti treenaamiseen koukkuun.

Nyt juoksemisen on huomattu vaikuttavan ihmisen aivoihin kuin huume, koska keho haluaa palkita ihmisen suorituksesta, joka lisää selviytymismahdollisuuksia. Moni juoksija voi olla tutkimuksen kanssa samaa mieltä siitä, että huumeen tavoin juoksemiseenkin jää koukkuun, sen aikana rentoutuu ja mieli saa hetken levätä.

Metro-lehti kertoo Oxfordin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa huomattiin, että juokseminen vaikuttaa aivoissa samoihin mielihyvää tuottaviin osa-alueisiin ja toimii vaikutuksiltaan kuin kannabis. Tutkijat huomasivat juoksijoiden vereen urheilusuorituksen aikana välittyvän samoja endokannabinoideja, joita myös kannabis sisältää.

Arizonan yliopistossa päätutkijana toimiva David Raichlen kommentoi urheilusuorituksen päätteeksi saavutetun euforisen tilan olevan evolutiivinen palkinto, jonka ihmisen keho on vuosien varrella kehittänyt.

Keho luovuttaa yksilölle palkinnon euforisen olotilan muodossa sen jälkeen, kun se on suoriutunut jostain raskaasta ja kivuliaasta suorituksesta. Palkitsemismenetelmällä keho haluaa rohkaista yksilöä tekemään raskaita suorituksia, jotka auttavat ihmistä jatkossa selviämään paremmin, olemaan terveempi ja parempi metsästäjä sekä tuottamaan enemmän jälkikasvua.