Istumatyö ei olekaan vaarallista – tuore tutkimus kumoaa väitteet

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Muutama vuosi sitten kohistiin istumatyön vaaroista. Maailmalla levisi sen myötä ilmiö, jossa ihmiset työskentelivät tietyn aikajakson seisoviltaan ja vertasivat hyvinvointiaan aiempaan. Tuorein tutkimus paljastaa, että istumatyö ei välttämättä olekaan niin vaarallista kuin on annettu ymmärtää.

Taannoin väitettiin, että vaikka ihmiset harrastaisivat säännöllisesti liikuntaa, on heidän kehonsa altis nopeammalle rappioitumiselle pelkän istumatyön takia. Tuorein tutkimus kuitenkin osoittaa, että ihmisen terveydelle on yhtä haitallista istua tai seistä töitä tehdessään. Salaisuus piilee liikkumisessa.

– Tutkimuksemme kumoaa nykyisen käsityksen, että istuminen olisi terveydelle vaarallista. Ongelmat liittyvät enemmän liikkumiseen, eikä pelkästään istumiseen. Kaikenlainen paikallaan oleminen on haitallista terveydelle, tapahtuipa se istuen tai seisoen, tohtori Melvyn Hillsdon kommentoi Exeterin yliopistosta.

Toisin sanoen terveysongelmiin ei auta seisominen vaan liikkuminen. Ihmisten tulisi liikkua töitä tehdessään, julkisilla matkustaessaan ja televisiota katsellessaan. Pitkiä aikoja tapahtuva paikallaan oleminen on kaikista haitallisinta. Tutkimukseen osallistui 5 000 henkilöä ja heidän istumatottumuksiaan sekä terveyttä seurattiin 16 vuoden ajan. Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -julkaisussa tällä viikolla.