Yksinäisyys voi johtaa jopa kuolemaan: ”Vähentää vastustuskykyä”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Mielenterveyden keskusliitto muistuttaa, että ihminen voi olla yksinäinen, vaikka hänellä olisi paljon ystäviä. Yksinäisyys on tunne, ja jokaisella ihmisellä on luonnostaan tarve tuntea toinen ihminen läheiseksi ja tärkeäksi.

Pitkäaikaisesti yksinäisyyttä kokevalta puuttuu sosiaalinen verkosto, eikä hän koe kuuluvansa mihinkään ryhmään. Yksinäisyys tuottaa henkisen kuorman lisäksi myös fyysisiä ongelmia. Floridan yliopistossa on tehty tutkimus, jonka mukaan yksinäisyys voi sekoittaa valkosolujen tuotantoa niin paljon, että ihminen sairastuu herkemmin erilaisiin tulehduksiin.

Yksinäisyyden on jo aiemmin kerrottu aiheuttavan mielenterveysongelmien lisäksi sydän- ja verisuonisairauksia sekä ennenaikaista kuolemaa. Sosiaalisesti eristyneillä on muita huonompi vastuskyky. Tutkimukseen osallistui 141 ihmistä, ja valkosolujen muutoksia tutkittiin myös reesusapinoilla.

Tulokset osoittivat, että yksinäisyys sekoittaa valkosolutuotantoa, mutta myös valkosolutuotannon sekoittuminen voi johtaa yksinäisyyteen. Yksinäisyyden poistaminen ei aina ole helppoa. Tärkeintä olisi kuitenkin hyväksyä itsensä ja lähteä liikkeelle esimerkiksi harrastusten pariin kohtaamaan muita ihmisiä kasvokkain.