Valtaosa amerikkalaisnuorista uskoo viimein evoluutioon

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme taannoin, että yli kolmasosa amerikkalaisista uskoo, että ihminen on aina ollut nykyisen kaltainen, Aatamista ja Eevasta polveutunut Jumalan luoma olento. Heidän mukaansa kaikkeus ja sen elolliset olennot ovat syntyneet luomistapahtuman tuloksena. Aatetta kutsutaan myös kreationismiksi.

Pew Research Centerin tekemän kyselyn mukaan kreationismi on hiljalleen väistymässä, sillä suurin osa nuorista amerikkalaisista myöntää evoluutioon liittyvät faktat todeksi. Kyseessä on merkityksellinen tutkimustulos, sillä peräti 73 prosenttia alle 30-vuotiaista amerikkalaisista puoltaa evoluutioteoriaa jollain tasolla. Vielä 2009 vuonna evoluutioon uskoi vain 61 prosenttia nuorista, joten muutos on suuri.

Mikä tärkeintä, 51 prosenttia amerikkalaisnuorista uskoo täysin evoluutioteoriaan luomisopin sijaan. Kuusi vuotta sitten luku oli vain 40 prosenttia nuorista. Suunta on oikea tieteen kannalta ajateltuna. Yhdysvalloissa elää edelleen vahva kreationismin kannattajajoukko. Esimerkiksi puolet yli 65-vuotiaista amerikkalaisista uskoo, että Jumala loi maapallon 10.000 vuotta sitten, IFL Science uutisoi.

Evoluutio voidaan todistaa muun muassa nykyihmisen geenejä kartoittamalla. Evoluutio muodostaa koko biologian perustan, ja totuus on se, että geneettinen materiaali on kehittynyt sukupolvesta toiseen. Uusia eläin- ja kasvilajeja on syntynyt jopa viime vuosina, mikä puolestaan tukee evoluutioon olennaisesti liittyvää lajiutumisprosessia. Osa lajeista jää entiselleen – osa kehittyy uuteen muotoon.

Evoluutioteorian mukaan ihminen on osa luontoa ja kehittynyt nykyiseen muotoonsa parhaimpien geenien siirryttyä vuosien saatossa jälkipolville. Luonnonvalinnan seurauksena ympäristöönsä parhaiten sopeutuvat lajit menestyvät ja heikommat väistyvät. Eurooppalaisista yli 70 prosenttia uskoo evoluutioteorian todenperäisyyteen. Tiedemiesten piirissä evoluutiota pidetään 99 prosentin volyymilla ainoana mahdollisena ihmisen kehityskaaren syynä.