Hämähäkkien karu kohtalo – huonot tanssijat päätyvät ruoaksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hyppyhämähäkkejä on maailmassa yli 5.000 eri lajia, ja kyseessä on hämähäkkien lahkon suurin heimo. Netissä leviää hämähäkkiheimoa edustavien yksilöiden tanssivideoita. Nyt tutkijat ovat selvittäneet karmaisevan totuuden Maratus-hämähäkkien tansseihin liittyen.

Riikinkukkohämähäkiksi kutsuttu laji tanssii rituaalinomaisesti parittelua ennen. Tuore tutkimus paljastaa, että mikäli uroshämähäkki ei tanssi naaraan mielestä tarpeeksi hyvin, voi se päätyä hyvin nopeasti ateriaksi. Uroshämähäkit pyrkivät näyttämään kaikki temppunsa ja liikkeensä naaraalle vaikutuksen tekemiseksi ja suvun jatkamiseksi, The Royal Society -julkaisu uutisoi.

Valitettavasti ahne naaras syö kaikki pienemmät urokset, jotka eivät tanssi tarpeeksi hyvin tai tee muuten vaikutusta. Etenkin uroshämähäkin lähettämillä värähtelyillä on merkitystä tässä venäläistä rulettia muistuttavassa parittelutyylissä. Tutkijoiden mukaan ainoastaan 25 prosenttia uroksista pääsee parittelemaan – loput tanssivat yksilöt päätyvät ruoaksi.

Hyppyhämähäkit eroavat muista hämähäkeistä myös siinä, että ne kiinnittävät huomiota ihmisen kaltaisiin kookkaisiin kohteisiin ja seuraavat aktiivisesti ympäröiviä tapahtumia. Nillä on erinomainen näköaisti ja ne näkevät myös UVB-säteilyn aallonpituuksia.