Tutkijat: Hyvinvointirannekkeet vievät ilon liikunnasta

Fitness Viihdeuutiset · Annika Kela

Liikkumista ja kehon toimintoja mittaavat hyvinvointirannekkeet ovat yksi joulun suosituimmista lahjoista. Rannekkeiden suosio on ollut viime vuosina kasvussa ja markkinoille on tullut useita vaihtoehtoja eri liikuntamuotoja harrastaville.

Hyvinvointirannekkeista on tullut tarkkoja liikunnan mittareita ja erilaisten sovellusten avulla omaa liikkumista ja kehittymistä on helppo seurata. Vaikka rannekkeen perimmäinen tarkoitus on kannustaa liikkujaa suoriutumaan kuntoilustaan paremmin ovat tutkijat huomanneet rannekkeilla olevan myös negatiivisia vaikutuksia liikkumiseen.

Pohjois-Carolinassa sijaitsevan Duke yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan hyvinvointirannekkeet ovat ilonpilaajia. Tutkimus osoitti, että liikkumisen ilo väheni, jos koehenkilöiden urheilusuorituksia mitattiin. Kuntoilusta tuli suorittamista sen sijaan, että se olisi ollut hauskaa ajanvietettä.

Tutkimuksessa tehtiin kahdeksan erilaista testiä, joihin osallistui 100-350 koehenkilöä. Daily Mail -lehden mukaan urheilusuoritusten mittaaminen kannusti koehenkilöitä parempiin tuloksiin, mutta tehtävien suorittamisen mielekkyys kärsi sen seurauksena. Koehenkilöt, jotka saivat suorittaa tehtäviä omalla tavallaan ilman erityisiä tavoitteita, kokivat tehtävät huomattavasti mielekkäimmiksi.

Tutkimus on nimeltään The Hidden Cost of Personal Quantification ja se on kokonaisuudessaan julkaistu Journal of Consumer Research -ammattijulkaisussa.