12 ensimmäistä sanaa työhaastattelun tärkeimmät

Viihdeuutiset · Annika Kela

Työhaastattelijoiden tervehtiminen ja rento jutusteleminen ennen varsinaista haastatteluosuutta ratkaisevat sen valitaanko työnhakija kyseiseen tehtävään, väittää Resurgo Trust -hyväntekeväisyyssäätiön teettämä tutkimus.

Tutkijat huomasivat, että 12 ensimmäistä sanaa olivat merkittävimmässä roolissa koko haastattelussa, sillä ne loivat ensivaikutelman. Tutkijoiden mukaan ensivaikutelmalla oli suurempi painoarvo kuin sillä, kuinka virallinen haastatteluosuus hakijalta sujui.

Tutkijat muistuttavat, että ensivaikutelmalla oli myös negatiivisia vaikutuksia, sillä jos ensivaikutelma työnhakijasta oli huono tökeröiden sanavalintojen vuoksi, oli haastateltavan vaikeampi vakuuttaa haastateltavia virallisessa kyselyosuudessa.

Tutkijoiden mukaan haastatteluun valmistautuessa tulisi muistaa myös rento jutustelu ja asiallinen tervehtiminen. Positiivinen asenne, iloisuus ja kohteliaisuus luovat hakijasta hyvän vaikutelman. Resurgo Trust -hyväntekeväisyyssäätiö auttaa syrjäytyneitä ja koulunsa keskeyttäneitä nuoria saamaan töitä. Tutkimuksesta saatuja tuloksia on hyödynnetty työtä hakevien nuorten valmentamisessa.