Istumatyö lisää diabetesriskiä – illalla harrastettu liikunta ei auta

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tutkijat kertovat, että istuminen lisää huomattavasti ihmisten riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Istuminen pitkiä aikoja kerrallaan nostaa riskiä niin paljon, että edes työpäivän jälkeen suoritettu liikunta ei enää auta korjaamaan istumisen aiheuttamia vahinkoja.

Jos istut työpöydän ääressä koko päivän, illalla suoritettu liikunta ei enää auta korjaamaan terveydelle istumisesta aiheutuneita vahinkoja. Hollantilaisen tutkimuksen mukaan kakkostyypin diabetekseen sairastumisen riski kasvaa viidenneksellä jokaista ylimääräistä istuen vietettyä tuntia kohden.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 2.500 ihmistä, jotka olivat istumatyössä. Henkilöt, jotka istuivat päivän aikana yli yhdeksän tuntia, olivat suurimmalla todennäköisyydellä diabeetikkoja. Tutkijat laskivat, että jokainen yhdeksän tunnin ylittävä tunti lisää sairastumisriskiä 22 prosenttia. Tutkijat kehottavat työnantajia rohkaisemaan työntekijöitään tekemään töitä päivän aikana myös seisten.