Seitsemän syntiä salaatissa – jätä nämä täytteet pois!

Ruoka Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Salaatti mielletään perinteisesti terveelliseksi lounaaksi tai päivälliseksi. Moni menee kuitenkin harhaan siinä, mitä kaikkea salaattinsa päälle panee. Useimmiten salaatin lisänä tulevat höysteet ovat varsinaista ateriaa epäterveellisempiä.

PureWow-sivusto listasi nyt seitsemän salaattiin liittyvää syntiä, jotka tekevät terveellisestä herkusta epäterveellisen. Salaatti valitaan yleensä lautaselle silloin, kun haluaa syödä jotain kevyttä, mutta lisätäytteillä se saattaa muuttua yhtä tuhdiksi ateriaksi kuin juustohampurilainen.

1. Krutongit. Vaikka nämä kuivat ja ilmatäytteiset leipäpalat saattavat vaikuttaa viattomilta naposteltavilta, voi jo kourallinen krutonkeja tuoda salaattiin 200 kilokaloria ekstraa.

2. Salaatinkastikkeet. Mitä tuhdimpi kastike, sitä enemmän siinä on kaloreita. Rasvattomat kastikkeet eivät ole parempi vaihtoehto, koska niissä on yleensä enemmän sokeria.

3. Juustot. Mikäli haluaa pitää salaattinsa oikeasti kevyenä ja terveellisenä, kannattaa jättää kilokalorein kyllästetty juusto kokonaan pois. Juustot on helppo korvata esimerkiksi oliiveilla.

4. Tortillasipsit. Meksikolaistyyliseen salaattiin erinomaisesti sopivat tortillasipsit ovat kaikkea muuta kuin terveelliseen lounaaseen kuuluvia. Jo 18 maissilastua sisältää likimain 300 kilokaloria, eli saman verran kuin kokonainen salaatti ilman sipsejä.

5. Sokeroidut pähkinät. Vaikka pähkinät ovat terveellisiä ja kuuluvat ravintotietoisen ruokalistalle, ovat sokeri- ja hunajakuorrutteiset pikkuherkut turmiollisia salaatin terveellisyydelle. Suolattomat ja paahdetut pähkinät sopivat hyvin.

6. Kuivatut hedelmät ja marjat. Rusinoissa ja kuivatuissa karpaloissa on runsaasti energiaa. Niitä voi panna salaattiin satunnaisia kappaleita, mutta samalla kannattaa muistaa, että ne ovat erittäin sokeripitoisia syötäviä.

7. Pekoniviipaleet. On sanomattakin selvää, että mikään tuote maailmassa ei pysty korvaamaan savuista ja rapeaa pekonisiivua. Silti nämä herkut kannattaa unohtaa salaatista ja korvata esimerkiksi rapealla merilevällä.