Unitutkija: Kouluun pitäisi mennä aikaisintaan 10.00 ja töihin 11.00

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Olemme kertoneet ennenkin Oxfordin yliopistossa unien tutkimukseen erikoistuneen Paul Kelleyn väitteistä, jonka mukaan nuorten tulisi aloittaa koulu aikaisintaan aamukymmeneltä. Nyt hän kiinnittää huomiota aikuisten työaamuihin ja aikaisiin herätyksiin.

Tohtori Paul Kelleyn mukaan ennen aamuyhdeksää heräävien työntekijöiden elämä on kidutusta. Hänen mukaansa liian aikainen herätys tekee ihmisestä kärttyisen ja elimistö on väsynyt ja stressaantunut. Tohtorin mukaan ihmisen maksa ja sydän eläisi mielummin erilaista aikataulua, jossa elimet saisivat levätä muutaman tunnin pidempään.

– Kyseessä on kansainvälinen ongelma, ja sen voisi muuttaa helposti työ- ja kouluaamuja myöhäistämällä. Kaikki kärsivät, vaikka se ei ole mitenkään pakollista, Kelley kertoi taannoin Daily Mail -lehdelle.

Ihmisen unta vuosikausia tutkineen tohtorin mukaan yli 55-vuotiaat voisivat aloittaa työpäivänsä mahdollisesti jo ennen yhdeksää. Ihmisen elimistö kaipaa vanhemmiten vähemmän unta. Sitä nuorempien työpäivien alkamisajankohdaksi hän suosittelee kello 11.00.

– Yhteiskuntamme elää jatkuvassa univajeessa. Se on haitallista kehon toimivuudelle ja vaikuttaa ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin, hän lisää.