Suklaa, punaviini ja kahvi parantavat suoliston toimintaa

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Belgialaiset ja hollantilaiset tutkijat ovat julkaisseet The Washington Postissa raportin, jonka mukaan punaviinillä, kahvilla ja maitotuotteilla on merkittävä vaikutus ihmisen suoliston hyvinvointiin. Kuten tiedetty, pidetään ihmisen suolistoa elimistön toisina aivoina.

Flanders Institute for Biotechnology analysoi yli tuhat ulostenäytettä. Näytteet kerättiin vapaaehtoisilta ihmisiltä, jotka asuvat noin kuuden miljoonan ihmisen asuinalueella. Testeissä kävi ilmi, että belgialaisilla ja hollantilaisilla on lähes samanlaiset suolistobakteerit yhteneväisen ruokavalion takia. Belgialaiset rakastavat suklaata – hollantilaiset maitotuotteita.

Ihmisen ruoansulatuskanavissa elävät mikro-organismit asettuvat elimistöön ruokavaliosta. Ihminen on terveempi, mikäli hänen suolistonsa bakteerikanta on monipuolinen. Pienillä muutoksilla saa bakteerikantaa muutettua rikkaammaksi, ja tutkijat huomasivat punaviinin, kahvin sekä jugurtin ja suklaan lisäävän bakteerien monimuotoisuutta.

Toisaalta hiilihydraattien runsas määrä vähensi mikrobien monipuolisuutta, joten näidenkin elintarvikkeiden nauttimisessa kannattaa muistaa kohtuus. Tutkijat löysivät yhteensä 60 ruokavaliotekijää, jotka voivat edesauttaa ihmisen suoliston hyvinvointia. Asiantuntijat ehdottavat, että havaintoja voitaisiin hyödyntää laaja-alaisesti ihmisten terveyden edistämisessä.

LUKIJAKILPAILU: Arvomme Staran Facebook-sivun tykkääjien kesken Tallink Siljan luksusristeilyn Tukholmaan kahdelle hengelle deluxe-hytissä. Risteilyn arvo on noin 600 euroa. Voit halutessasi tägätä alle kaverisi, jonka kanssa haluaisit lähteä risteilylle. Kerro kilpailusta myös kaverillesi tai tägää hänet kilpailusivulle. Voittaja arvotaan 8.11.2017. Facebook ei ole kilpailun järjestäjä.

Uusimmat