Turhauttava syy miksi kuukautiskipuja ei voida estää

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lääketiede on kokenut kovia mullistuksia viimeisien vuosikymmenien aikana. Uusia lääkkeitä kehitetään jatkuvasti ja sairauksia sekä niihin johtavia syitä tutkitaan. Näiden asioiden valossa onkin ihmeellistä, että kuukautisten aiheuttamiin oireisiin ei vielä ole löytynyt lääkettä vuonna 2016.

Kuukautiset aiheuttavat 90 prosentille naisista oireita, mutta niihin ei ole vieläkään lääkettä. Kipuun monet syövät suuria määriä tulehduskipulääkkeitä, mutta aina nekään eivät auta. Research Gate -sivuston mukaan kuukautisten hoitaminen on sen vuoksi aivan lasten kengissä, että kukaan ei ole jaksanut tutkia sitä.

Osa tutkijoista ei usko, että kuukautiset aiheuttavat muunlaisia oireita kuin kipua, minkä vuoksi sen tutkimisesta ei olla päästy yhteisymmärrykseen. Monet naiset ovat kuitenkin kivun lisäksi raportoineet kärsivänsä muun muassa turvotuksesta, nesteen kertymisestä, vatsavaivoista, ummetuksesta ja mielialan vaihteluista.

Yhdeksän kymmenestä naisesta kokee, että heidän työelämänsä, suhteensa ja tavalliset päivittäiset aktiviteettinsa kärsivät joka kuukausi kuukautisten vuoksi. Yli 40 prosenttia naisista ei saa minkäänlaista helpotusta oireisiinsa tällä hetkellä tarjolla olevista hoitokeinoista.