Tutkija selvitti: Pystyykö ihminen aistimaan toisen tuijotuksen?

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Useimmat ihmiset voivat varmasti olla sitä mieltä, että he ovat pystyneet tuntemaan joskus sen kun heitä on tuijotettu vaikka he eivät näkisikään heitä kohti katsovaa silmäparia suoraan. Oxfordin yliopiston tutkija Harriet Dempsey-Jones on tutkinut sitä mistä tällainen tunne johtuu, ja onko se oikeastaan ihmisen kuudes aisti.

Katsekontakti on todella tärkeää ihmisille, koska silloin ihminen tarkkailee samalla omaa käytöstään ja ajattelee sitä miten toinen hänet näkee. Ihmiset käyttäytyvät sosiaalisemmin ja avoimemmin silloin kun he tietävät, että heitä katsotaan.

Ihmiset haluavat antaa itsestään toiselle ihmiselle sellaisen kuvan, jonka he itse haluaisivat itsestään nähdä. Ihmisen silmät eroavat paljon muiden eläinten silmistä. Ihmisillä silmien iiristä ympäröi niin laaja valkoinen alue, että se tekee toisen henkilön katseen suunnan näkemisestä helpompaa.

Pienellä säteellä ihmiset pystyvät huomaamaan toisen katseen vaikka he eivät itse katsoisikaan henkilöön suoraan. Ihminen aistii myös jatkuvasti sivuilla seisovien ihmisten pään liikkeistä ja asennon muutoksista sen ovatko he kääntyneet katsomaan henkilöä kohti.

Mitä uhkaavampana ihminen pitää tilannetta sitä herkemmin hän luulee virheellisesti, että häntä tuijotetaan. Daily Mail -lehden mukaan kuitenkin 94 prosenttia tutkittavana olleista henkilöistä kertoi pystyneensä tuntemaan, että heitä tuijotetaan heidän selkänsä takana silloin kun heitä todella tuijotettiin.