Älä yritä kiillottaa ulkokuortasi Facebookissa – kukaan ei usko todeksi

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Netti tarjoaa mahdollisuuden erilaisen identiteetin rakentamiseen. Ihminen voi käyttäytyä ja esittää sosiaalisessa mediassa toisenlaista henkilöä kuin mitä on tosielämässä. Itsensä brändäämiseen kuuluvat alati onnelliset hetket ja täydellisyyttä tavoittelevat kuvat.

Ihmiset saattavat julkaista nettiin kuvia ja ajatuksia siitä, minkälaisia he haluaisivat olla. He luovat elämästään kuvitteellisen tai jopa valheellisen muistijäljen. Kaikki tietävät, että elämä ei voi olla yhtä söpöä koiraa, nokkelaa hajatelmaa tai täydellistä ateriaa.

Esimerkki. Kuvitelkaa tilanne, jossa nettiin julkaistaan selfie nautinnollisesta vaahtokylpyhetkestä tunnelmakynttilöineen ja viinilaseineen. Todellisuudessa yksin kylpevä henkilö on pomppinut alasti puhelin kourassa kylpyhuoneessaan täydellisen kuvan saadakseen.

Hän on todennäköisesti joutunut ottamaan märillä sormillaan kymmeniä otoksia ennen upean otoksen onnistumista. Hiukset, hymy, vaahto… Hänellä on saattanut olla kylmä. Kumpi on nautinnollisempaa, onnistuneen kuvan julkaiseminen nettiin vai lämmin vaahtokylpy?

Jokaisella kuvalla ja statuspäivityksellä on ympäristö ja tausta. Julkaisijan päätettävissä on, kuinka paljon hän siitä kertoo myös muille. Onnellinen kuva ei välttämättä kerro mitä on fiiliksen takana. On surullista, että osa ihmisistä elää elämäänsä keinotekoisen todellisuuden kautta.

Tykkäykset ja kommentit voivat kohottaa hetkellisesti itsetuntoa, mutta onko se aitoa välittämistä jos kaikki alunperin feikkiä? YourTango-sivustolla pohditaan Facebook-elämän ja todellisuuden eroja. Olkaamme rehellisiä toisillemme ja hakekaamme aitoa samaistumista sekä tukea tärkeiltä ihmisiltä.

Tavallinen elämä on muutakin kuin töröttäviä huulia, jetset-bileitä ja aurinkomatkoja. Vaikka yksityinen elämä on hyvä pitää netiltä suojattuna, ei se välttämättä estä rehellisyyttä ja aitoa inhimillisyyttä. Vaihda sosiaalinen media sosiaaliseen elämään edes hetkeksi.