Pidätkö suolaisesta vai makeasta? Se johtuu tästä geenistä

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Osa ihmisistä on voinut elämänsä aikana huomata, että jostain syystä makeat herkut eivät tunnu lainkaan houkuttelevilta. Nyt uusi tutkimus sai selville, että heillä saattaa olla viallinen MC4R-geeni, joka saa heidät himoitsemaan vain suolaisia ja rasvaisia ruokia.

Cambridge University -yliopiston tutkijat tekivät Daily Mail -lehden mukaan kokeen, johon he valitsivat 54 ihmistä. Ihmiset saivat mahdollisuuden syödä buffet-pöydästä niin paljon intialaista ruokaa kuin he halusivat. Pöydässä oli kolme erilaista kastiketta, jotka maistuivat samalta, mutta joissa oli eri määrä rasvaa.

Kaikki koehenkilöt söivät ruokaa suurin piirtein saman määrän, mutta kaikista rasvaisinta kastiketta söi kuitenkin vain ne 14 henkilöä, joilta MC4R-geeni oli löytynyt. Nämä henkilöt söivät myös koko ryhmässä kaikkein eniten ruokaa muihin verrattuna.

Toisessa kokeessa henkilöiden makean himoa testattiin. Pöydässä oli samasta jälkiruoasta eri versioita, joissa oli eri määrä sokeria. Muut ihmiset pitivät kaikista makeimmasta vaihtoehdosta eniten, mutta vähäsokerisin maistui parhaalta henkilöille, joilla oli MC4R-geeni. He myös söivät makeaa selkeästi paljon vähemmän kuin muut.

MC4R-geeni auttaa ihmistä selviytymään, koska se saa ihmisen himoitsemaan rasvaa, rasva varastoituu paremmin ja siinä on enemmän energiaa. Ihmisillä, joilla ei kuitenkaan ole ruoasta pulaa, se voi olla huono asia. Painoltaan sama määrä rasvaa sisältää noin tuplasti enemmän kaloreita kuin sama määrä sokeria. Tämän vuoksi rasvaisen ja suolaisen himoitseminen voi alkaa herkemmin lihottamaan ihmisiä.