Kaksipäiset hait ihmetyttävät – tutkijat hämmentyneet löydöksistä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaksipäiset hait saattavat kuulostaa huonon kauhuelokuvan hirviöiltä, mutta erikoiset kalat ovat ihmetyttäneet tutkijoita myös tosielämässä. Maailmalta on kantautunut viime vuosina yhä useampia tapauksia haista, joilla on kaksi päätä.

Espanjalaiset tutkijat ilmoittivat taannoin löytäneensä kaksipäisen kissahain sikiön haita tutkimustarkoituksiin kasvattavassa laboratoriossa. Malagan yliopiston professori Valentin Sans Coman mukaan todennäköisin selitys syntymävialle on geneettinen häiriö.

Kaksipäisiä haita on tavattu National Geographic -sivuston mukaan myös luonnossa. Vuonna 2008 kalastajat löysivät Intian valtamerestä hain sikiön, jolla oli niin ikään kaksi päätä.

Vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan kaksipäisistä sinihaista, jotka oli saalistettu Kalifornianlahdella ja luoteis-Meksikossa. Vuonna 2013 kalastajat puolestaan pyydystivät Floridan rannikolla raskaana olleen härkähainaaraan, jonka kohdussa olleella sikiöllä oli Huffington Post -lehden mukaan kaksi päätä.

Osa tutkijoista syyttää ilmiöstä liikakalastusta. Merieläimiä tutkiva Nicolas Ehemann uskoo kalastuksen pienentäneen haiden geeniallasta, mikä on puolestaan johtanut epämuodostumien lisääntymiseen.

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan usko kaksipäisten haiden yleistyneen. Meksikon Instituto Politécnico Nacional -yliopiston tutkija Felipe Galván-Magaña epäilee havaintojen lisääntymisen johtuvan ainoastaan siitä, että tieteellisiä julkaisuja on tehty enemmän.