Joogi ei häpeä kuukautisiaan – verinen kuva leviää Instagramissa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Joogaopettaja Steph Gongora halusi näyttää naiseutensa koko maailmalle poseeratessaan kameralle valkoisessa asussa. Naisella oli kuvien ottamisen aikaan kuukautiset, eikä hänellä ollut kuukautissuojaa. Hän haluaa poistaa kuukautisiin liittyvää häpeää.

Terveiden ja hedelmällisessä iässä olevien naisten keho poistaa emättimen kautta pienen määrän verta joka kuukausi. Yleensä naisen menstruaatiosta kertovat ainoastaan mahdolliset mielialan vaihtelut ja esimerkiksi syömiseen liittyvät himot. Kuukautisvuodon valuminen vaatteisiin estetään erilaisten suojien avulla, kuten tamponeilla, terveyssiteillä tai kuukautiskupeilla.

– Olen nainen, ja sen takia valun verta. Se on sotkuista, se on kivuliasta, se on kamalaa ja se on kaunista. Et tietäisi kuukautisistani, koska yleensä pidän asian piilossa, Gongora aloittaa vahvan puheenvuoronsa Instagramissa.

I am a woman, therefore, I bleed. . It's messy, it's painful, it's terrible, & it's beautiful. . And yet, you wouldn't know. Because I hide it. . I bury things at the bottom of the trash. I breathe, ragged and awkward through the cramps, all the while holding onto this tight lipped, painted on smile. . Tampons? What are those. We don't say those words out loud. Hide them. In the back pocket of your purse, in the corner of the bathroom drawer, at the very bottom of your shopping cart (please let me get a female cashier). . Events or engagements get missed. I'll tell myself it’s the PMS, sure, but it has more to with the risk of being "caught," at what…I'm not quite sure. . And I’m lucky. . Over 100 million young women around the globe miss school or work for lack of adequate menstrual supplies, & fear of what might happen if the world witnesses A NATURAL BODILY FUNCTION. . WHY? . Because hundreds of years of culture have made us embarrassed to bleed. Have left us feeling dirty and ashamed. . STOP PRETENDING. Stop using silly pet names like Aunt Flo because you're too afraid to say "I'm bleeding" or "vagina." Stop wasting so much effort hiding the very thing that gives this species continuity. . START talking about it. Educate your daughters. Make them understand that it can be both an inconvenience and a gift, but NEVER something to be ashamed about. Educate your sons so they don't recoil from the word tampon. So when a girl bleeds through her khaki shorts in third period (pun intended), they don't perpetuate the cycle of shame and intolerance. . This #StartSomethingSunday , I want to highlight @corawomen . . Cora Women is a 100% Organic tampon company. . But that’s not all. They are also breaking barriers. Making it ok to talk about periods, even on social media. Providing personalized, delivered tampon/pad orders right to your door. AND for every box purchased, donating a box of sustainable pads to girls who can't afford menstruation products. . Fuck yeah. That's the kind of stuff I can galvanize behind, no money or even product needed. Just a mission I support on a topic we should ALL be talking about. . More ⬇️

A video posted by Steph Gongora (@casa_colibri) on

LUKIJAKILPAILU: Arvomme Staran Facebook-sivun tykkääjien kesken Tallink Siljan luksusristeilyn Tukholmaan kahdelle hengelle deluxe-hytissä. Risteilyn arvo on noin 600 euroa. Voit halutessasi tägätä alle kaverisi, jonka kanssa haluaisit lähteä risteilylle. Kerro kilpailusta myös kaverillesi tai tägää hänet kilpailusivulle. Voittaja arvotaan 8.11.2017. Facebook ei ole kilpailun järjestäjä.

Uusimmat