Simpsonit-jakso kiellettiin Venäjällä – kirkko suuttui Pokemon-vitsistä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Länsimaiset elokuvat, tv-sarjat ja pelit ovat joutuneet viime aikoina tarkkaan syyniin Venäjällä. Taannoin Disneyn Kaunotar ja hirviö kiellettiin lapsilta siinä esiintyvän homohahmon vuoksi, ja nyt tuore Simpsonit-jakso on päätynyt esityskieltoon Venäjän televisiossa.

Simpsonit-jakson hyllyttämisen syy on jokseenkin yllättävä. Looking for Mr. Goodbart -jaksossa Homer pelaa Pokemon Go -sovellusta muistuttavaa Peekimon Get -mobiilipeliä. Jaksossa Homer päätyy etsimään Peekimoneja kirkosta, mikä oli liikaa Venäjän ortodoksiyhteisön johdolle.

Kohtaus muistuttaa syyskuussa 2016 sattunutta tapausta, jossa Ruslan Sokolovsky -niminen mies pidätettiin Pokemon Gon pelaamisesta pietarilaisessa kirkossa. Miestä syytetään uskovaisten tunteiden loukkaamisesta. Häntä saattaa odottaa jopa viiden vuoden vankeustuomio.

Ylipappi Andrei Novikov kutsui jaksoa Hollywood-propagandaksi, jonka tarkoituksena on vaarantaa Venäläinen yhteiskunta. Hollywood Reporter -sivuston mukaan 2×2 -kanava päätti jättää jakson esittämättä sen toiminnan uhkaavien seurausten pelossa.