Nyt se on varmaa: Juoksumatolla kevyempi juosta kuin radalla

Fitness Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni pitää kuntosalin sisätiloissa juoksumatolla juoksemisesta. Juoksumatolla kulunutta aikaa, matkaa ja sykettä on helppo seurata ja juoksuun pystyyn myös koska tahansa lisäämään ylämäkiä, joiden jyrkkyyden juoksija pystyy itse säätämään. Nyt on kuitenkin huomattu, että juoksumatolla juokseminen ei kerro täyttä totuutta henkilön juoksukunnosta.

Tutkijoiden mukaan todellisen juoksukunnon pystyy mittaamaan vasta juoksuradalla, koska juoksumatolla juokseminen ei ole sama asia. Men’s Health -sivusto kertoo italialaisten ja ranskalaisten tutkijoiden yhdessä tekemästä tutkimuksesta, jossa he huomasivat, että juoksumatolla ihminen kuluttaa vähemmän energiaa eikä juoksumatolla juokseminen ole yhtä raskasta kuin juoksuradalla.

Tutkijat teettivät juoksijoilla erilaisia harjoituksia sekä juoksuradalla että -matolla tutkiakseen juoksijoiden rasitusta ja kulutusta. Tutkijat saivat rasitustuloksista nopeasti huomata, että ihmiset ponnistivat juoksuradalla juostessaan enemmän.

Tutkijoiden mukaan juoksumatolla juokseminen on kevyempää alustan elastisuuden vuoksi ja siksi, että henkilön ei tarvitse ponnistaa niin kovasti kuin juoksuradalla. Henkilön tulisi juosta 15 prosenttia normaalia kovempaa matolla saavuttaakseen saman rasitustason kuin radalla juostessaan.