Parisuhdeasiantuntijan neuvo pariskunnille: ”Leikkikää olevanne avioliitossa”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Rakkauden sokaisemana ja ensihuumassa saattaa luulla, että on löytänyt vierelleen kaikkien aikojen parhaimman kumppanin ja sieluntoverin. Kun vauhti on kova, saattaa suhde muuttua nopeasti vakavampaan suuntaan ja jopa sormusten vaihtamiseen ja häistä puhumiseen.

Perheterapeutti Rebecca Hendrix on nyt listannut Men’s Healthille seitsemän asiaa, jotka pariskuntien tulisi käydä läpi ennen kihlasormusten vaihtamista. Ensimmäisenä hän mainitsee kunnon riidan, jonka kautta oppii tuntemaan myös kumppanin epämieluisat tavat. Pariskunta voi oppia sovittelemaan ainoastaan harjoittelemalla, eikä yksikään liitto kestä ilman riitojen sopimistaitoa.

Avioliitto ei ole ainoastaan auvoisaa yhdessäoloa, vaan tuo eteen useita eri haasteita. Mikäli suhteessa on kiperiä tilanteita tai muita kriisejä jo ennen vihkivalojen vannomista, voi molemmat osapuolet tietää mielitiettynsä olevan aina tukena ja turvana. Hankalissa elämäntilanteissa mitataan aidon välittämisen määrä.

On sanomattakin selvää, että kaikkien tulisi tutustua kumppaninsa perheeseen ennen vakiintumista. Kumppanin tulisi olla osa koko pakettia – myös suku mukaanlukien. Pariskuntien yhteinen tulevaisuus tuo mukanaan myös yhteisen talouden, josta tulisi keskustella suoraan ja avoimesti. Kumppanusten tulee sopia kustannusten jakamisesta ja yhteisestä rahatilanteesta.

Seksi on parisuhteen suola, jota ei tule unohtaa edes kymmenien avioliittovuosien jälkeen. Sen määrä saattaa muuttua, mutta läheisyyden ja lemmen myötä pari luo helposti yhteenkuuluvuuden tunnetta. Seksistä ja siihen liittyvistä haluista kannattaa keskustella avoimesti.

Ennen kihlautumista pariskunnan on hyvä kokeilla yhteiseloa saman katon alla. Tällöin mitataan heidän valmius jakaa oma tila ja aika toisen ihmisen kanssa. Avioliittoa on mahdollista myös harjoitella, ja Hendrix suosittelee parien käyttäytyvän jo seurustelun aikana kuin he olisivat avioliitossa. Tämä varmistaa myöhemmin turhien yllätysten poisjäämisen.