Näissä kasviksissa eniten myrkkyjä – vaihda jatkossa luomuun

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Luomutuotteet ovat ruokakaupoissa huomattavasti kalliimpia kuin muut tuotteet. Nyt uusi tutkimus on kuitenkin todistanut, että tietyt hedelmät ja kasvikset kannattaisi silti ostaa luomuna, vaikka kaikkea ruokakassin sisältöä ei voisikaan vaihtaa vielä luomutuotetuksi.

Pesticide Action Network UK suoritti vuosien 2011-2015 aikana tutkimuksen, jossa he mittasivat hedelmien ja vihannesten torjunta-ainepitoisuuksia. Tutkijat saivat Daily Mail -sivuston mukaan selville, että kaikki sitrushedelmät, omenat, yrtit ja pussitetut salaatit kannattaa ostaa luomuna, sillä tavalliseen tapaan tuotetuissa oli erittäin korkeat torjunta-ainepitoisuudet.

Tutkijoiden mukaan osa tuotteista on kuitenkin sellaisia, joiden ostamisen voi jatkossakin hoitaa edullisemmalta hyllyköltä. Muun muassa avokadot, sienet ja bataatti sisälsivät niin pienen määrän torjunta-aineita, että niitä ei tarvitse ostaa luomuna.

Nämä kannattaa ostaa luomuna:

Kaikki sitrushedelmätMansikatPäärynätViinirypäleetYrtitOmenatKirsikatPersikat ja nektariinitAnanaksetAprikoositBanaanitPakatut salaattiseoksetKaalit ja pakatut lehtivihreätKurkutMarjat

Näitä ei ole välttämätöntä ostaa luomuna matalan myrkkypitoisuuden vuoksi:

PunajuuriKukkakaaliMaissintähkäViikunaSienetSipuliRaparperiHerneetLanttuKevätsipuliParsaRetiisiAvokadoBataattiPurjoKurpitsaParsakaali