Älä tee näitä mokia juoksulenkin jälkeen – viisi virhettä listattiin

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Juokseminen on edullinen ja nautinnollinen harrastus, jonka avulla voi helposti parantaa yleistä hyvinvointia ja kuntoa. Varsinaisen lenkin lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä asioita tekee juoksemisen jälkeen.

Runner’s World -lehti listaa nyt viisi karmivinta mokaa, mitä voi tehdä juoksulenkin jälkeen. Hikiset vaatteet tulee riisua välittömästi, sillä bakteerit rakastavat kosteissa vaatteissa lisääntymistä.

Lisäksi juoksulenkin jälkeen on hyvä pitää lihakset lämpimänä kuivien vaatteiden avulla verenkierron parantamiseksi. Juoksemisen jälkeen kannattaa suosia jalkaa tukevia kenkiä, jotta väsyneet lihakset saavat tarvittavan tuen.

Juoksulenkin jälkeen ei myöskään kannata jäädä sohvalle makaamaan. Pieni liike on paras palautumiskeino, sillä sen avulla veri kiertää elimistössä nopeampaa ja auttaa siten energiavarantojen uudelleenkokoamisessa. Mikäli menee lenkin jälkeen esimerkiksi istumatyöhön, kannattaa pukea tukisukat turvoituksen ehkäisemiseksi.

Juoksutreenin jälkeen ei ole välttämättä sen sallitumpaa syödä epäterveellisiä herkkuja, jos haluaa esimerkiksi pudottaa kiloja tai kiinteytyä harrastuksen avulla. Parhaimpia ruokia juoksun jälkeen ovat ne, joissa on proteiinia, vähän rasvaa ja hitaita hiilihydraatteja. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi täysjyväleivästä valmistettu kalkkunaleipä, mantelit, hedelmät tai jugurtti. Kannattaa myös juoda runsaasti vettä.

On varmaan sanomattakin selvää, että raskaan juoksulenkin jälkeen ei ole järkevää tehdä vaativia kotitöitä, kuten suursiivousta tai lumitöitä. Lihasten tulee antaa levätä ja palautua rauhassa, jotta ne eivät vahingoitu. Venyttelemisen jälkeen kannattaa suosiolla palautua kunnolla ennen seuraavalle lenkille menemistä.