Perkele! Kiroileminen kannattaa – neljä terveyshyötyä listattiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kiroilemista voidaan pitää epämiellyttävänä, mutta sadattelemisella on todettu olevan myös terveysvaikutuksia ihmisille. Jopa simpanssien tiedetään kiroilevan käsimerkkien avulla pettymyksen tunteita käsitellessään, joten kiroilemista voidaan pitää hyvin alkukantaisena reaktiona.

Kirjailija Emma Byrne julkaisee tammikuussa 2018 teoksen Swearing Is Good for You: The Amazing Science of Bad Language. Byrnen mukaan kiroilemisen avulla voi päästää höyryjä pihalle ja ilmaista tunteita turvallisesti ja tehokkaasti. Rumien sanojen laukomisella on myös hyödyllisiä vaikutuksia terveydelle.

Ihminen pystyy käsittelemään tunteitaan ja vihaansa kiroilemisen avulla ilman, että hänen tarvitsisi turvautua fyysiseen riehumiseen. Lisäksi kirosanojen latelemisen avulla voi lievittää kipua. Rumat sanat aktioivat eri osia aivoissa kuin kiltimmät ja lapsiystävällisemmät fraasit. Esimerkiksi aivohalvauksesta toipuvat ihmiset voivat parantaa sanavarastoaan uudelleen kiroilemisen avulla.

On myös tutkittu, että kiroileminen osoittaa ihmisen älykkyydestä. Mikäli henkilö osaa laukoa seikkaperäisiä ja kekseliäitä kirosanoja sekä niiden yhdistelmiä, on hän muutenkin todennäköisesti verbaalisesti lahjakkaampi. Kiroilemisen taito on yhdistetty ihmisen korkeampaan älykkyyteen, Men’s Health uutisoi.